UKRAINA Folkrepublikerna Donetsk och Luhansk samt de erövrade regionerna Cherson och Zaporizjzja har folkomröstat för att ansluta till Ryssland. Nu har ansökningarna bara kvar att behandlas av den ryska federationens parlament och president innan kriget går in i ett nytt skede.

Från lördag och till och med tisdag har folkomröstningar hållits i Folkrepubliken Donetsk och Folkrepubliken Luhansk, samt i de ukrainska regionerna Cherson och Zaporizjzja som delvis ockuperats av Ryssland under kriget.

Som väntat röstade samtliga tidigare ukrainska regioner för att ansluta till Ryssland. I samtliga fall ska deltagandet ha varit högt med ett starkt stöd för anslutningen: 87 procent i Cherson, 93 procent i Zaporizjzja, samt 99 respektive 98 procent i Donetsk och Luhansk, röstade ja enligt officiella siffror.

De kontroversiella folkomröstningarna har utanför den ryska intressesfären beskrivits som odemokratiska. Dels för att möjligheten att opinionsbilda och kampanja mot anslutning till Ryssland under omständigheterna anses ha varit i praktiken obefintliga, men också då vissa hävdar att omröstningarna endast har varit ett spel för gallerierna och att resultaten var förutbestämda på förhand.

I väst har man tydligt uttryckt att man inte under några omständigheter kommer att acceptera folkomröstningarnas legitimitet. I ett tal inför FN:s generalförsamling drog Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj paralleller till folkomröstningen på Krim 2014, som skedde under liknande former.

— Rysslands erkännande av dessa pseudo-folkomröstningar, implementeringen av det så kallade Krim-scenarion här, är ytterligare ett försök att annektera ukrainskt territorium som innebär att vi inte har något att prata om med Rysslands president Vladimir Putin, sa Zelenskyj.

Washington, som tidigare hävdat att man haft en ”överenskommelse” med Kiev om att de tunga vapen man sänt till Ukraina inte får användas på rysk mark, har också meddelat att denna överenskommelse inte gäller regionerna som nu kommer att anslutas till den ryska federationen.

— VI kommer aldrig att erkänna annekteringen av ukrainskt territorium av Ryssland. Ukraina har den absoluta rättigheten att försvara sig självt över hela sitt territorium, inklusive rätten att ta tillbaka territorier som illegalt har beslagtagits på ett eller annat sätt av Ryssland. Och den utrustning som vi och många andra länder har försett [Ukraina med] har använts väldigt effektivt för att göra just det, förklarade USA utrikesminister Anthony Blinken på tisdagen.

Militär specialoperation övergår till antiterrorkampanj

När de tidigare ukrainska regionerna formellt har anslutit till den ryska federationen kommer Ryssland att se varje attack på områdena som en attack på den ryska federationen.

Enligt den ryska nyhetsbyrån TASS, som citerar ryska toppolitiker, kommer den så kallade militära specialoperationen som kriget hittills har utkämpats som att övergå till en antiterrorkampanj efter anslutningarna. Detta ger den ryska militären utökade befogenheter och innebär bland annat att Ukrainas politiska och militära ledarskap kommer att ses som terrorister.