GLOBALT 143 medlemsländer röstade för att fördöma den ryska annekteringen av två folkrepubliker och två ukrainska regioner. 5 länder röstade emot resolutionen medan 35 avstod.

Under onsdagen röstade FN:s generalförsamling för att fördöma Rysslands annektering av Donetsk och Luhansk, som sedan tidigare utropat sig som självständiga republiker, samt regionerna Kherson och Zaporizjzja som Ryssland delvis erövrat av Ukraina under kriget. Moskva valde att införliva områdena i Ryska federationen efter att kontroversiella folkomröstningar hållits i regionerna.

En liknande resolution har tidigare lagts fram inför FN:s säkerhetsråd men blockerades av Ryssland som då använde sin vetorätt.

I omröstningen valde 143 länder att rösta för resolutionen, fem länder röstade emot och 35 avstod. Bland de som röstade emot fanns förutom Ryssland även Vitryssland, Syrien, Demokratiska Folkrepubliken Korea (Nordkorea) och Nicaragua. Kina, Indien samt en rad främst afrikanska och sydamerikanska länder lade ned sina röster.

Inför omröstningen hade Ryssland krävt en sluten och hemlig omröstning, då man menade att ett stort antal mindre länder uttryckt att man står under hård press från framförallt USA att rösta ja till resolutionen. Detta röstades dock ned av generalförsamlingen.

Enligt FN-resolutionen är annekteringen av områdena ”illegal” och man ser de fyra regionerna som ”tillfälligt ockuperade” av Ryssland till följd av en ”aggression som kränker Ukrainas territoriella integritet och politiska självständighet”.