UTRIKES FN:s resolution om att fördöma den ryska annekteringen av områden i Ukraina röstades igenom efter omfattande hot och utpressning från USA mot flera länder. Detta hävdar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, som får stöd av den ryske FN-ambassadören.

Inför omröstningen i FN:s generalförsamling om att fördöma den ryska annekteringen av Donetsk, Luhansk, Kherson och Zaporizjzja krävde Rysslands representant Vassily Nebenzia en sluten omröstning för att länder skulle våga rösta nej eller avstå. Detta då många länder i tredje världen uttryckt rädsla till honom att rösta annat än ja, efter påtryckningar från USA och EU.

Förutom de fem länder som röstade nej återfanns också framförallt afrikanska och sydamerikanska länder bland de som valde att lägga ner sina röster. Inför omröstningen fördömde Nebenzia resolutionen som ett ”provokativt dokument” som är fullt av ”fult hyckleri som väst vill implementera”.

Nu hävdar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att resultatet av omröstningen är en följd av utpressning och hot.

— Endast genom sådan öppen utpressning och hot lyckades de säkra resultatet. Vi förstår alla detta klart och tydligt. Och amerikanernas uttalanden om att de inte försöker övertala någon och att alla röstar för sig själva är en lögn. Och de vet också om det, säger Lavrov i en intervju i rysk tv som citeras av RT.

När Nebenzias förslag om att hålla en sluten omröstning röstades ned i FN sa den ryske diplomaten att detta inte bara berövade medlemsländerna rätten att rösta anonymt och utan påverkan, men att det också gav ”utpressarna mer tid för sina manipulationer”.

Enligt Nebenzia har flera representanter för länder från den ”globala södern” kommit till honom personligen och vittnat om att de hotats med politiska och ekonomiska straff ifall de inte skulle rösta för resolutionen.

Ryssland valde att använda sitt veto mot en liknande resolution i FN:s säkerhetsråd innan generalförsamlingen röstade om resolutionen. 143 medlemsländer röstade för resolutionen att fördöma annekteringen, 35 avstod medan Ryssland, Vitryssland, Syrien, Demokratiska Folkrepubliken Korea (Nordkorea) och Nicaragua röstade emot.