MILITANT GLOBALISM Ryska utrikesministeriet ser ett samband mellan amerikanska bankers vingklippande av Credit Suisse och USA:s ”råd” till Schweiz att släppa sitt vapenexportförbud och leverera till Ukraina.

USA:s ambassadör i Schweiz – hbtqp-aktivisten och förre bankiren Scott Miller hävdade på torsdagen i en intervju för Neue Zurcher Zeitung (NZZ ) att Bern ”knappast är i en position att bibehålla sin neutralitet i Ukrainakonflikten”. Det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova sammankopplade senare samma dag i sociala medier den amerikanske ambassadörens uttalande med veckans extrema fall i aktiekursen för det ledande schweiziska finansinstitutet Credit Suisse. Så här skrev Zakharova:

Med tanke på att den näst största schweiziska banken föll i direkt samband med att tre amerikanska banker gick i konkurs, ser ett sådant uttalande ut som direkt utpressning.

Hon fortsatte:

Kärnan i Millers budskap såg ut som ”Släpp neutraliteten och börja skicka vapen till Kiev-regimen, och ni kommer att kunna fortsätta leva fullt ut och i överflöd, vägra – och dåliga dagar blir er lott.

”Måste vara rättvisa”

I sin intervju för tidningen NZZ på torsdagen hävdade Miller att Schweiz befinner sig ”i den värsta krisen sedan andra världskriget” och ”konfronteras med vad neutralitet innebär”. Han tillade:

— Medan Washington respekterar Berns policy att vägra sälja vapen till krigszoner, så kan man däremot inte göra anspråk på att vara neutrala och samtidigt tillåta att en eller båda sidor nyttjar deras lagar till sin egen fördel.

Förutspås samma öde som Lehman Brothers

Schweizisk lagstiftning förhindrar, vilket landets president Alain Berset bekräftade senast tidigare denna månad, att schweizisktillverkade vapen skickas till krigförande nationer. I NZZ förklarade Miller vidare, med hänvisning till Ryssland:

— Det är angriparen, som bryter mot alla principer i internationell rätt, som gynnas av återexportförbudet.

Credit Suisse meddelade på torsdagen att man kommer att låna över 53 miljarder dollar från den schweiziska centralbanken för att hålla sig flytande. Den Zürich-baserade finansjätten tappade cirka 25% av sitt värde på två dagars handel, när aktien dök till rekordlåga nivåer. Det har i medier flaggats för att banken, som inom bankvärlden brukar hållas för att vara ”en av världens 30 viktigaste” inom kort kan komma att möta samma öde som Lehman Brothers under finanskrisen 2008.

Extrem amerikansk marknad

De tre amerikanska banker som det ryska utrikesministeriets taleskvinna i sitt uttalande på torsdagen refererade till är:

  • Silicon Valley Bank, som imploderade i fredags.
  • Den kryptovänliga banken Silvergate Capital, vars likvidation tillkännagavs två dagar senare.
  • Signature Bank, som på måndagen gick i konkurs och därmed efter Washington Mutual (2008) och Silicon Valley (förra veckan) blev tredje största amerikanska bank i historien som mött detta öde.