VÄRLDEN. Spåren efter den stora finanskrisen 2007 sitter fortfarande kvar i de globala bankerna runt om i världen. Men den stora vinnaren på alla plan är Goldman Sachs. Deras aktie har sedan 2008 stigit med 170 procent.

goldman_sachs_logo_door-460x261

Skillnaderna är stora mellan bankerna runt om världen efter finanskrisen 2007. Bloomberg Business har gått igenom nyckeltal och jämfört bankerna före och efter finanskrisen. Den stora vinnaren är föga förvånande Goldman Sachs, en av bankerna som låg bakom finanskrisen till att börja med.

Vissa av bankerna har idag ett högre K/I-tal (kostnader i relation till intäkter) än före finanskrisen. Det gäller bland annat för banker som: Barclays, Citigroup, UBS och Morgan Stanley. Däremot visar banker som: Goldman Sachs, JP Morgan och Deutsche Bank upp relativt små förändringar nu mot före krisen.

När det gäller avkastning på eget kapital, det vill säga vinst för bankerna, så ligger banker som Barclays, Deutsche Bank och Credit Suisse på en betydligt lägre nivå. Goldman Sachs ligger, precis som 2007, på toppen av avkastningslistan och tjänar mest pengar. Men även JP Morgan visar upp bra siffror.

Även aktieutvecklingen har mätts i undersökningen och visar på varierande siffror. Dock toppar Goldman Sachs även denna lista. Deras aktie har ökat med 170 procent sedan slutet av 2008.

HSBC, Bank of America och Credit Suisse har det sämsta resultatet i nuläget.

Källa:
Sju år efter krisen: Så klarade sig bankjättarna


  • Publicerad:
    2015-06-16 19:20