UKRAINAKONFLIKTEN Homolobbyisten Olena Shevchenko fruktar att Ukraina kommer få en mer rysk homopolitik om Ryssland vinner kriget. Samtidigt uppmanar hon landets transor att bryta mot lagen och fly landet istället för att strida för rätten att byta kön om man känner för det.

Aftonbladet har idag intervjuat Olena Shevchenko som är ordförande för Insight, en västunderstödd NGO som bedriver homolobbyism och förespråkar öppna gränser. Shevchenko uttalar sig i intervjun om hur sexuellt avvikande kan drabbas negativt av kriget och säger att många HBTQP-personer flytt från de mer krigsdrabbade östra delarna av landet till de västra.

Enligt Shevchenko löper lesbiska par med barn extra hög risk att bli våldtagna under kriget jämfört med vanliga kvinnor, antagligen för att vanliga kvinnor med barn oftast har en man som kan beskydda dem.

— I vissa fall där det är uppenbart, till exempel för lesbiska par som har barn… Det här är krig. Och du kan bli våldtagen var som helst nu och ingen kommer hjälpa dig. Det är inte ens möjligt att ringa polisen i Kiev just nu till exempel, säger Shevchenko till Aftonbladet.

Vill ha lika rättigheter - inte lika skyldigheter

Vidare erkänner Shevchenko att hennes organisation hjälper transsexuella landsförrädare att fly landet, trots att det är förbjudet för män mellan 18 och 60 år att lämna Ukraina under det pågående kriget.

— De kan inte lämna landet eftersom de måste ansluta sig till armén. Vi försöker använda olika gränsövergångar och ger rådet att de inte ska visa sina identitetshandlingar, berättar hon.

Ukrainska nationalister anklagar också Shevchenkos organisation, Insight, för att ha saboterat de ukrainska krigsinsatserna 2014. Förra året ockuperade därför ukrainska nationalister ett av Insights möten som dessutom hade det uttalade syftet att ta fram strategier för att locka in ungdomar till deras miljö för sexuellt avvikande människor.

Fruktar en rysk ockupation

Det Shevchenko är mest orolig för är dock en eventuell rysk ockupation av Ukraina. Aftonbladet skriver:

Ryssland annekterade Krimhalvön 2014 och har sedan dess kontrollerat delar av regionerna Donetsk och Luhansk.

Olena Shevchenko säger att flera hbtqi-personer som bor i de östra områdena behandlas mycket illa på grund av sin sexuella identitet. Många hbtqi-personer lever nu med en överhängande rädsla för hur framtiden kommer att se ut i områden som styrs av Ryssland.

Shevchenko påstår till och med att sexuellt avvikande personer ”försvinner” i de pro-ryska utbrytarrepublikerna.

— Vi känner redan till erfarenheterna från våra vänner för åtta år sedan. Vi har hört deras historier om tortyr och mord. Vi har också hört att grannar pekat ut personer till ockupationsstyret och att de personerna sedan bara försvunnit.

Aftonbladet intervjuar också en homolobbyist från RFSL i Sverige som instämmer i att Ryssland kan trycka tillbaka de sexuella minoriteternas politiska makt i Ukraina.

— Om Ryssland får mer inflytande politiskt i Ukraina så ser vi att inställningen till hbtqi-personer troligen kommer förvärras ytterligare, även den politiska inställningen. Det finns en stor risk att det leder till mer trakasserier och våld, säger Natia Gvianishvili från RFSL.

Sedan den anti-ryska statskuppen 2014 har deltagarantalet i Kievs prideparad ökat år för år sedan 2016 då polisen började kämpa hårt för att beskydda HBTQP-aktivisterna från de våldsamma motdemonstrationer som paraden provocerar fram.

Ryska federationen har en mer restriktiv homopolitik än väst

I Ryssland har bland annat Moskva infört ett hundraårigt förbud mot prideparader i staden och den ryska staten har också instiftat lagar som skyddar barn från att bli utsatta för homopropaganda.

Den ryska delrepubliken Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov har sagt att de inte har något problem med förföljelser av homosexuella män i hans land eftersom inga tjetjener är bögar, en inställning som även många andra muslimska länder som Iran har.

— Det är nonsens. Vi har inte sådana människor här. Vi har inga bögar. Om det finns några får du ta med dem till Kanada. Prisa Gud, sa Kadyrov till en kanadensisk reporter och fortsatte sedan:

— Ta dem långt bort från oss så vi inte har dem här hemma, så vi renar vårt blod.

Kadyrov är trots denna inställning en med tjetjenska mått mätt moderat muslim som bekämpat islamister i Tjetjenien å Rysslands vägnar.

Den vitryske presidenten Aleksandr Lukasjenko, som den senaste tiden fördjupat sitt politiska samarbete med Ryssland, har också sagt några välkända och starka ord angående det som i väst kallas ”demokrati och mänskliga rättigheter”:

— Det är bättre att vara diktator än att vara bög.