INRIKES Med dolda kameror och under falska förespeglingar har Aftonbladet förmått olika pastorer från frikyrkor att ”erkänna” att man tycker att homosexualitet är fel. ”Ett rent psykiskt övergrepp”, menar en psykolog som Aftonbladet pratar med.

Aftonbladet har publicera ett reportage där en kvinnlig journalist med dold kamera besökt flera frikyrkopastorer under den falska förespeglingen att hon är orolig över sin homosexualitet.

Enligt Aftonbladets ”avslöjande” medger flera pastorer att man anser att homosexuella handlingar är en synd. De ger också journalisten råd för hur hon ska kunna hantera homosexualiteten.

Flera av pastorerna ger journalisten rådet att hålla sina homosexuella dragningar för sig själv och inte utsätta sig för ”frestande” situationer.

Aftonbladet skriver att ”svenska frikyrkor får miljoner i statsbidrag – med kravet att ’upprätthålla de grundläggande värderingar som samhället vilar på'”.

Tidningen skriver också att det pastorerna gör handlar om ”omvändelseförsök” av homosexuella, något som enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) ”strider mot mänskliga rättigheter” och ”alltid är diskriminerande”.

Pastorerna tycks känna till problematiken och förnekar vad som sagts under den fejkade själavården i efterhand.

Hans Hanner, som är psykolog, säger till Aftonbladet att religiösa ledares försök att hjälpa homosexuella att inte begå homosexuella handlingar är ”ett rent övergrepp”.

— När du är i den situationen att du måste hålla det här hemligt, så är det förtärande i sig. Det är ett rent psykiskt övergrepp som ökar på människors skam, säger han.