UKRAINAKONFLIKTEN Folkrepubliken Luhansks civilkammare vill att republiken ska ansluta till Ryssland så snart som möjligt. Under måndagen vädjar man till republikens president och parlament att hålla en folkomröstning i frågan så snart som möjligt.

Det var under den Nato-understödda kuppen i Kiev 2014 som Folkrepubliken Luhansk (FRL) utropade självständighet från Ukraina, tillsammans med Folkrepubliken Donetsk i östra Ukraina. Efter ett utdraget inbördeskrig kom Ryssland att erkänna de två folkrepublikerna i februari i år följt av att man inledde en så kallad särskild militäroperation i Ukraina för att hjälpa utbrytarstaterna att förverkliga sitt självstyre.

I juli kunde FRL:s milis med hjälp av ryska trupper också ta kontroll över hela Luhansk-regionen från Ukraina. Men efter att ukrainska trupper inlett en motoffensiv i närliggande Charkiv-regionen följt av en rysk reträtt från området, höjs nu röster i Luhansk om att man ”omedelbart” behöver ansluta folkrepubliken till Ryssland.

FRL:s civilkammare, som övervakar regeringen och parlamentet, vädjar nu till folkrepublikens parlament och ledare Leonid Pasetjnik om att folkomrösta i frågan så snart som möjligt.

— Invånarna i Donbass gjorde sitt val 2014 under en folkomröstning om Folkrepubliken Luhansks självständighet. Och under alla dessa år har vi väntat och trott att en andra [folkomröstning] definitivt kommer att följa, vilken skulle uppfylla vår dröm om att återvänta hem – till den Ryska federationen, söger civilkammarens ordförande Lina Vokalova under en pressträff på måndagen.

Med ukrainska trupper på offensiven vid folkrepublikens gräns menar Vokalova att en förening med Ryssland behöver ske skyndsamt.

— Nazisterna bombar ursinningslöst och organiserar terrordåd mot den civila befolkningen i Folkrepubliken Luhansk i ett försök att skrämma oss och få oss att ge upp vår dröm och vårt ultimata mål, säger Vokalova under pressträffen.

Kiev gör fortfarande anspråk på Luhansk-regionen som en del av Ukraina och har som mål att återta kontroll över hela Donbass. Folkrepubliken Luhansk erkänns i dagsläget endast av Ryssland, Syrien och Nordkorea.

FRL:s president Leonid Pasetjnik ska ännu inte ha kommenterat civilkammarens begäran, uppger RT.