UKRAINAKRIGET Ukrainska trupper har gjort framryckningar i Charkiv-regionen i östra Ukraina. Nu har Ryssland med allierade retirerat och inkallat förstärkningar för en motoffensiv.

Efter en sommar med stora förluster vid Donbass-frontlinjen har ukrainska trupper under de senaste dagarna lyckats trycka tillbaka fienden i Charkiv-regionen under en motoffensiv som inleddes på torsdagen. Detta har nu också bekräftats av den ryska militären.

”För att kunna uppnå den militära specialoperationens mål har ett beslut tagits att omgruppera trupper i områden kring Balakliia och Izium i syfte att bygga upp resurser i riktning mot Donetsk”, skriver militären i ett uttalande på lördagen som citeras av RT.

Samtidigt säger man sig ha utsatt de ukrainska positionerna i Charkiv-regionen för ”kraftfullt artilleri” för att minimera ”skador på ryska trupper”. Man hävdar att Ukraina förlorat ”mer än 2 000” soldater och i ”utländska krigare” samt över 100 bepansrade fordon de senaste tre dagarna.

Det finns också uppgifter om att ryska förstärkningar är på väg till Charkiv-regionen.

I ett tal på fredagen kommenterade Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj framgångarna i nordöstra Ukraina.

— I denna stund har Ukrainas väpnade styrkor befriat och tagit kontroll över mer än 30 samhällen i Charkiv-regionen. I vissa delar av byarna i denna region pågår åtgärder för att kontrollera och säkra territorium. Vi tar stegvis kontroll över nya samhällen.

I slutet av augusti inleddes också en ukrainsk motoffensiv i Cherson-regionen, som dock inte tycks ha rönt samma framgångar som man nu har i Charkiv-regionen.