UKRAINAKONFLIKTEN Under måndagen ska Ukrainas berömda motoffensiv som utlovades redan i början av sommaren ha inletts. Enligt Ryssland har den dock redan misslyckats.

Under hela sommaren har man i väst väntat på en omfattande ukrainsk motoffensiv mot Cherson-regionen. Förutom raketattacker mot några broar har den dock lyst med sin frånvaro vilket lett till att flera medier i väst till slut konstaterat att det aldrig blev någon motoffensiv. Istället har ryska trupper under förra veckan gjort vissa framryckningar i området.

Men under natten till måndagen ska alltså en motoffensiv ha inletts. Ukrainas försvarschef Valerij Zaluzjnyj ska under måndagen ha rapporterat att man brutit igenom de ryska försvarslinjerna.

Till Bonniertidningen Dagens Nyheter säger Peter Lidén, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan, att motoffensiven kan komma att ”vända kriget”.

— Hittills har man koncentrerat sig på att med raketartilleri slå mot ledningsplatser, ammunitionsupplag och försörjningslinjer, som de tre broarna över Dnipro. Men man har också befriat drygt 40 mindre städer och byar i norra Chersonregionen. Ryssland har skickat förstärkningar från andra frontavsnitt, exempelvis i Donbas, och har också ytterligare en armékår på väg. Ukraina verkar ha bedömt att det därför är läge att slå till just nu innan ytterligare förstärkningar kommer fram. Den ukrainska artilleri- och raketartilleribekämpningen övergick i natt till att slå direkt mot befästningar och stridsställningar där själva de ryska förbanden befinner sig, säger Lidén.

"Katastrofalt misslyckande"

Det ryska försvarsministeriet beskriver dock motoffensiven som ett ”katastrofalt misslyckande” för Ukraina. I ett uttalande säger ministeriet att ukrainska trupper försökt avancera mot tre platser, men att man inte lyckats vinna någon terräng.

Det ryska försvarsministeriet räknar upp att att man neutraliserat 26 stridsvagnar, 23 bepansrade stridsfordon, ytterligare nio bepansrade fordon, två attackflygplan modell SU-25 och fler än 560 soldater på den ukrainska sidan.

Det ukrainska försvarsministeriet har i skrivande stund inte uppdaterat något angående motoffensiven på sin officiella hemsida. Men till Reuters säger Natalia Humeniuk, som är talesperson för det ukrainska arméns ledning, att man inte vill kommentera hur motoffensiven går. Däremot nämner hon att de ryska styrkorna i Cherson är ”ganska starka” eftersom de kunnat bygga upp sig under flera månaders tid.

Humeniuk tillägger också att det är kulmen på en motoffensiv som pågått i två månader.

— Motoffensiven är redan pågåendes sedan en tid tillbaka, genom att uttrötta fienden och inte ge honom möjlighet att avancera, säger hon.

Ryska styrkor i Cherson har dock med viss framgång avancerat mot staden Mykolajiv sedan förra veckan.