UKRAINAKONFLIKTEN Ryska trupper har intagit Blahodatne, strax utanför hamnstaden Mykolajiv i södra Ukraina. Lyckas man inta Mykolajiv är man halvvägs till Odessa, som enligt många är ett långsiktigt mål med den ryska invasionen.

Det var i slutet av mars som ryska trupper drog sig tillbaka från bland annat den ukrainska huvudstaden Kiev för att fokusera det militära angreppet på Ukrainas östra delar och områden som folkrepublikerna Donetsk och Luhansk gör anspråk på.

Sedan dess har kriget i Ukraina varit koncentrerat mot frontlinjen i Donbass, där ryska trupper med allierade sakta men säkert har avancerat västerut. Samtidigt väntar man i väst sedan ett par månader tillbaka på en utlovad ukrainsk motoffensiv för att återta Cherson i södra Ukraina.

Nu verkar det dock som att det är ryska trupper i Cherson-regionen som tagit initiativet och avancerat västerut, mot staden Mykolajiv. Detta enligt den ukrainska generalstabens sammanfattningFacebook under söndagen.

”I riktning mot Mykolajiv har fienden inlett en offensiv mot Vasylky-Blahodatne och ockuperat södra delarna av Blahodatne, aggressionen är pågående”, skriver generalstaben.

Den ryska offensiven mot Mykolajiv (längst uppe till höger). Skärmbild: liveuamap.

Den nya offensiven kommer efter flera missilattacker mot Mykolajiv med omnejd som rapporterats de senaste veckorna.

Mykolajiv ligger ungefär halvvägs mellan Cherson och hamnstaden Odessa, som enligt många är ett långsiktigt mål för den ryska invasionen då staden har en stor rysktalande befolkning och historiska band med Ryssland.