UNGERN Kriget mellan Ryssland och Ukraina kan komma att leda till en helt ny världsordning, menar Ungerns premiärminister Viktor Orban.

Det var när Ungerns premiärminister Viktor Orban besökte Rumänien under lördagen som han talade om en ny världsordning som kan komma efter kriget i Ukraina. Orban förklarade att Nato och EU-länder dragits in i kriget genom sanktionerna och vapenleveranserna till Ukraina, men att detta i slutändan inte har gett några resultat.

Istället har det enligt Orban slagit tillbaka mot Ukraina och väst som idag ”sitter i en bil med fyra punkterade däck”. Läget hade dock varit något helt annat ifall Donald Trump fortfarande varit USA:s president, menar premiärministern.

– Om Donald Trump hade varit USA:s president och Angela Merkel förbundskansler i Tyskland så skulle det här kriget aldrig ha brutit ut. Men vi hade otur, och nu har vi det här kriget.

Enligt Orban har kriget blivit ett bevis för att den världsordning där större delen av världen automatiskt sluter upp bakom väst nu är över. Istället varnar Orban för att en ny ”multipolär världsordning” kan komma att ersätta den gamla.

— Världen är inte bara inte med oss utan den är demonstrativt inte med oss, förklarade Orban.

Enligt Orban måste nu väst sluta fokusera på misslyckade försök att hitta sätt att vinna övertag på slagfältet och istället fokusera på att förhandla fram fred.

— Vi måste försöka övertala väst att utveckla en ny strategi, sa Orban.

— Konflikten kommer att ta slut först när amerikanerna och ryssarna sluter en överenskommelse, fortsatte han.

Orban hade också ett tydligt recept för hur Ungern skulle klara sig väl, trots det oroliga världsläget.

— Om vi håller oss borta från kriget, invandringen, genusvansinnet, den globala minimiskatten och den ekonomiska recessionen så kommer Ungern att kunna behålla sin framgång, konstaterade han.

Kiev: "Exempel på rysk propaganda"

Orbans utspel bemöttes snabbt av Ukrainas utrikesministerium som beskrev det som ”ett klassiskt exempel på rysk propaganda”.

— Sanktionerna [mot Ryssland] är effektiva, de har starkt reducerat det ryska militärmaskineriets förmåga att bedriva krig mot Ukraina, förklarar det ukrainska utrikesministeriets talesperson Oleh Mykolenko och fortsätter:

— Att förse Ukraina med vapen räddar livet på ukrainare. Ifall sanktioner och vapen var ineffektivt skulle Kreml inte använda stora resurser för att diskreditera dem, de skulle inte försöka stoppa dem.