UNGERN. Enligt en ny ungersk lag är inte längre genusvetenskap berättigat till statligt stöd, samtidigt som akademiska institutioner förbjuds att lansera nya kurser i ämnet. ”Ett hot mot akademisk frihet”, dundrar nu vissa universitet medan regeringen anser att akademiker bör syssla med vetenskap istället.

Genusvetare i Ungern upprörs över att deras feministiska ideologi inte längre kan indoktrineras i form av utbildningar.

Sedan i lördags har en ny lag börjat att gälla i Ungern, som fråntar så kallade genusvetenskapliga studier rätten till statlig finansiering. Dessutom får universitet inte erbjuda nya kurser i ämnet, även om de som redan börjat studera genusvetenskap tillåts att fortsätta till examen.

Lagen har fått flera universitet att se rött, bland annat George Soros egna Central European University (CEU), som i ett uttalande fördömer regeringens agerande:

Central European University (CEU) vidhåller sin starka opposition mot borttagandet av genusstudier från listan över ackrediterade MA-program i Ungern. Detta är en betydande inskränkning i den akademiska friheten och universitets självständighet. Genusvetenskap är ett internationellt erkänt forskningsområde, vilket tillhandahåller relevant kunskap åt samhället, och vilket har lärts ut på CEU i över två decennier. Att eliminera detta program markerar en signifikant förlust för den akademiska  världen i Ungern, samt för demokratiskt lagda lagstiftare. CEU kommer fortsättningsvis att undervisa och forska i ämnet via sina USA-ackrediterade MA- och PhD-program.

Många menar också att detta är ytterligare ett sätt för Ungerns premiärminister Viktor Orban att tysta sina politiska motståndare.

Men Ungerns vice premiärminister, Zsolt Semjen, slår tillbaka kritiken. Han säger i ett uttalande att genusvetenskap ”är en ideologi och ingen vetenskap” och därmed att det så kallade ämnet överhuvudtaget inte har på universitet att göra.

Semjen påpekar vidare att arbetsmarknadens behov av personer som studerat genusvetenskap är obefintligt.

— Ingen vill anställa en genusvetare, kommenterar Semjen.

Källa:
Hungary’s far-right Prime Minister bans gender studies at university because it is ’an ideology not a science’


  • Publicerad:
    2018-10-18 08:35