UTRIKES Nyligen deltog Kroatiens president i en ceremoni där han inspekterade soldater som ska skickas till Baltikum för Natos räkning. Men i en intervju efter tillställningen framförde Zoran Milanovic skarp kritik mot västs agerande i Ukraina och Serbien.

I samband med att Kroatiens president Zoran Milanovic deltog i en ceremoni för kroatiska soldater som skickats till Litauen för att vara en del i Natos förhöjda beredskap vid den ryska gränsen framförde han skarp kritik mot EU, Storbritannien och USA:s Ukraina-politik.

Milanovic gjorde sina uttalanden till kroatisk media som citeras av Samnytt och säger bland annat att det är ”djupt omoraliskt” att investera i ett krig utan något riktigt mål.

— Det vi gör i den kollektiva västvärlden, som egentligen inte finns, är djupt omoraliskt eftersom det saknas en lösning (på kriget). Att byta ut regeringen i Ryssland är inte en lösning. Tyska stridsvagnar i Charkiv kommer bara föra Ryssland närmare Kina. Rent politiskt är det inte klokt, och skadar västvärlden, sa presidenten.

Milanovic påstod även att 150 000 – 200 000 ukrainska soldater har stupat i kriget och hänvisade till ett utspel av EU-bossen Ursula von der Leyen, som hon senare snabbt fick ta tillbaka.

— Vad är planen? Att göra Ukraina helt folktomt? frågar han sig.

— Frågan är hur mycket vi egentligen hjälper Ukraina? Det här är inte hjälp, det är tortyr. De borde ha tvingats till förhandlingsbordet istället.

Kritiserar hur Nato stal Kosovo av Serbien

Men den kroatiske presidenten stannade inte där utan fortsatte även att kritisera västs agerande i Serbien och specifikt Natos terrorbombningskampanj på 90-talet i syfte att avtvinga dåvarande Jugoslavien regionen Kosovo till albanska rebeller.

— Har Kroatien erkänt Kosovo? Det har vi gjort. Jag stöder Kosovo. Men efter att det gjorts, så var det bara en tidsfråga innan ryssarna eller någon annan skulle göra samma sak, säger han.

— Det är ganska uppenbart att Krim aldrig kommer bli ukrainskt igen.

Milanovic får nu skarp kritik både i Kroatien och internationellt för att ”gå [Rysslands president Vladimir] Putins ärenden”. Landets premiärminister Andrej Plenkovic påstår att det inte är första gången som presidenten ”uttalar sig pro-ryskt”.

— Det blir värre och värre. Jag vet inte hur långt det här kan gå, säger Plenkovic.

— Jag ser att han nu inte bara är en stjärna i rysk, utan även i serbisk media.

Tidigare har Milanovic varit en av få toppolitiker i västblocket som öppet vågat kritisera sanktionspolitiken mot Ryssland och kostantera att den slår tillbaka på EU:s egna medborgare.

— Sanktionerna fungerar inte. Ryssland känner inte av dem, rubeln har inte kollapsat. EU-medborgare får betala priset, Putin får le belåtet, och oljan och gasen kommer att strömma någon annanstans eftersom efterfrågan är stor, sa han i juni förra året.