UKRAINAKONFLIKTEN Kiev behöver akut västerländska vapen, annars kan Ryssland komma att vinna kriget inom kort. Detta uppger Polens president Andrzej Duda i en intervju i fransk media.

Det är den franska tidningen Le Figaro som intervjuat Polens president Andrzej Duda. I intervjun hävdar den polske presidenten att Ukraina är i akut behov av ännu fler västerländska vapen för att försvara sig. Om inte leveranserna eskalerar menar Duda att Rysslands president Vladimir Putin kan komma att vinna kriget inom kort. Detta eftersom han menar att Putin beter sig som en ”tyrann och en kolonialist”.

— Om vi inte skickar militär utrustning till Ukraina under de kommande veckorna kan Putin komma att vinna. Han kan vinna, och vi vet inte var han kommer att stanna, säger Duda.

Enligt Duda finns misstankar om att ryska styrkor förbereder en ny storoffensiv och att Kiev bland annat behöver långdistansrobotar och stridsvagnar för att slå tillbaka den. Den polske presidenten antyder också att Nato hotas av en rysk invasion ifall Ukraina faller.

Röster för fredsförhandlingar i Tyskland

Den indiska nyhetskanalen Republic TV, som citerar intervjun med Dada, konstaterar att Polen samtidigt sagt nej till att skicka stridsflygplan till fronten i Ukraina. Polens uppfattning är att ett sådant beslut måste tas gemensamt av alla medlemsländer i krigsalliansen Nato.

Samtidigt har oppositionen i Tyskland börjat förespråka en fredlig lösning på konflikten. Parlamentsledamoten Sahra Wagenknecht från vänsterpartiet Die Linke uttalade sig nyligen i tyska Die Welt om sin opposition mot beslutet att låta företaget Rheinmetall leverera Leopard-stridsvagnar till konflikten.

Enligt Wagenknecht borde Tyskland försöka få till vapenstillestånd istället för att bara fortsätta sända vapen till Ukraina. En deklaration av ett neutralt Ukraina och demilitarisering av de omstridda områdena i landet menar hon är ett rimligt förslag istället för att sända stridsvagnarna till kriget.

— Om ett sådant förslag hade lagts och Putin hade vägrat att ens diskutera saken så hade det varit rimligt att prata om en annan väg framåt. Men hur kan man säga att Ryssland inte ens vill förhandla om ett sådant erbjudande inte ens ligger på bordet?, frågar sig Wagenknecht.