UKRAINAKONFLIKTEN Enligt en schweizisk tidning ska Joe Biden ha skickat sin CIA-boss till Moskva för att erbjuda Putin 20 procent av Ukraina mot fred. Vita huset förnekar dock bestämt uppgifterna.

Det är den schweiziska tidningen Zürcher Zeitung (NNZ) som skriver om ett hemligt erbjudande från Vita huset direkt till Kreml om fred i Ukraina. Enligt tidningens källor, som är två tyska politiker, ska en splittring i Vita huset ha lett till att president Joe Biden skickade CIA-bossen William Burns först till Moskva och sedan till Kiev i mitten av januari.

På plats i Moskva ska han ha erbjudit Ryssland att få 20 procent av Ukraina mot att Ryssland upphör med sina aggressioner mot landet. Landområdet som ska ha erbjudits motsvarar ungefär Donbass-republikerna Donetsk och Luhansk, vars ”befrielse” var den ursprungliga ryska planen med invasionen.

De tyska politikerna, som båda arbetar med utrikespolitik, hävdar att erbjudandet hade sitt ursprung i att en falang bestående av Burns och Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan är ”trötta på Ukraina” och förespråkar att man ”avrundar” konflikten för att istället fokusera krigshetsen mot Kina.

Samtidigt ska exempelvis Bidens utrikesminister Anthony Blinken och försvarsminister Lloyd Austin leda en annan falang som vill fortsätta investeringarna i Ukrainakonflikten.

Pentagon tror inte att USA har mer att hämta i Ukraina

NNZ hänvisar också till en rapport från Pentagons tankesmedja RAND Corporation som varnar för ett långt krig i Ukraina. I rapporten kan man bland annat läsa att USA:s intressen ”ofta men inte alltid är synonyma med ukrainska intressen”, att kriget redan uppnått sitt syfte att skada Ryssland ekonomiskt och militärt och att fortsatt krig inte kommer att tjäna amerikanska intressen.

Rapporten förespråkar också att USA:s militära och ekonomiska resurser nu istället ska riktas mot andra ”globala prioriteter” såsom Kina. Man beskriver också Kievs mål att återerövra förlorade territorier från Ryssland som ”optimistiska” och ”osannolika”.

Både Kiev och Moskva ska dock ha avvisat CIA-bossens fredsförslag. Rysslands position ska ha varit att man tror att man kommer att vinna kriget ändå medan Ukraina inte ville se landet uppdelat. Enligt rapporten ska det misslyckade fredsförslaget ha lett till att Washingtons beslutat att förse Kiev med M1 Abrams-stridsvagnar istället.

Sean Davitt, som är talesman för Vita husets nationella säkerhetsråd, har enligt Newsweek förnekat uppgifterna i NNZ och tillägger att CIA skulle göra detsamma.