MILITANT GLOBALISM I talet till nationen sammanknyter Biden Palestinakonflikten med Ukrainakonflikten, kräver ett utökat stöd till Israel respektive Ukraina – och jämför sin gärning med Lincolns.

Cirka två minuter in i sitt tal till nationen från Vita husets ovala rum på natten till fredag svensk tid övergår USA:s president Joe Biden från temat ”Hamas terroristattacker i Israel” till ämnet ”Rysslands övergrepp mot det ukrainska folket”.

Presidentens syn på tidens två stora konflikter är okomplicerad: Medan krigets alla fasansfulla illgärningar när det kommer till Palestinakonflikten begåtts av Hamas, så tillfaller för Ukrainakonfliktens del samma tvivelaktiga ära Ryssland:

— Ni vet, attacken mot Israel återspeglar nästan 20 månader av krig, tragedi och brutalitet som tillfogats folket i Ukraina, människor som drabbats mycket hårt sedan Putin inledde sin totala invasion”, utbrister han.

— Vi har inte glömt massgravarna: De kroppar som hittats där visar tecken på tortyr och våldtäkt använt som vapen av ryssarna. Och tusentals och åter tusentals ukrainska barn som med tvång förts in i Ryssland, stulna från sina föräldrar”, tillågger han.

Presidenten liknar här Hamas vid Rysslands president Vladimir Putin.

— De vill båda helt förinta en granndemokrati, ja fullständigt utplåna den. Hamas ser sitt eget existensberättigande i förstörelsen av staten Israel och utrotandet av det judiska folket, säger han och fortsätter:

— Samtidigt förnekar Putin att Ukraina är eller ens någonsin varit en statsbildning. Han hävdar att Sovjetunionen skapade Ukraina. Och för bara två veckor sedan sa han till världen att om USA och deras allierade drar sig tillbaka, kommer våra allierade också att göra det. Militärt stöd till Ukraina skulle ha ”en vecka kvar att leva”. Men vi drar oss inte tillbaka!

Brådskande budgetförfrågan

Biden går vidare med att påtala sin avsikt att inom kort till Kongressen inkomma med ”en brådskande budgetförfrågan” ”för att finansiera USA:s nationella säkerhetsbehov.” Att det här inte handlar om någon slags välgörenhet, utan rent amerikanskt självintresse klargör han också:

— Att stödja våra närmaste partners, inklusive Israel och Ukraina, är en smart investering som kommer att ge utdelning för amerikansk säkerhet i generationer, fastslår han.

Mot slutet av sitt tal informerar presidenten om sin stundande och fram till nu hemlighållna resa till Ukraina för att träffa landets president, Volodomyr Zelenskyj– och jämför i sammanhanget sig själv med USA:s tidigare president Abraham Lincoln.

— Jag får höra att jag är den första amerikan sedan president Lincoln att gå in i en krigszon ej kontrollerad av amerikansk militär, hävdar han och tillägger att han här likt sin föregångare ”tar med mig idén om Amerika, löftet om Amerika.”