TREDJE VÄRLDSKRIGET I tider när reella globala intressekonflikter hotar kunna leda till ett tredje världskrig är det lätt att glömma att de förgörande vapnen också kan avfyras av helt andra orsaker.

USA:s president Joe Biden uttryckte i onsdags stolthet över sin förmåga att närhelst han känner för det ”kärnvapenspränga hela världen” genom en speciell kod som hans personal är den enda som har tillgång till. Uttalandet gjordes i delstaten Colorado efter att Biden under ett besök vid CS Winds anläggning i staden Pueblo – världens största vindkraftverksfabrik – fått infallet att interagera med medlemmar av det folk som han företräder.

Det hela börjar när presidenten under sitt officiella besök oväntat – och till förmodad vånda hos hela sin stab – går fram till två gulklädda arbetare på anläggningen i Colorado, varvid en av dessa introducerar en tredje med namnet Nick, som efter att ha skakat hand med presidenten uppenbarligen ställer en i videon ohörbar fråga till honom. Biden svarar:

— Hör nu här, min flotta har den. Det är en kod för att spränga sönder hela världen. Det betyder inte, det här är inte .. det är kärnvapen … alright, ok …

Biden vänder sig nu till en av de andra två männen och tillägger:

— Han tror nog att jag skojar.

Presidential Emergency Satchel

Den i folkmun så kallade nuclear football är en väska innehållande de koder som presidenten – i det fall han inte är närvarande i Vita huset – har att använda för autentisering av en order om avfyrande av kärnvapenmissiler. Officiellt kallad Presidential Emergency Satchel innehas den skrymmande portföljen av en militärofficer som alltid finns i presidentens omedelbara fysiska närhet, oavsett var överbefälhavaren befinner sig.

CS Wind är ett tillverkningsföretag med huvudkontor i Sydkorea. I presidentens tal till företaget efter sin rundtur vid anläggningen, kallade han den sydkoreanske presidenten Yoon Suk Yeol för Mr Moon, varvid han uppenbarligen blandade ihop den sittande presidenten med dennes föregångare Moon Jai-in. Biden passade enligt Breitbart i sitt tal också på att rikta en och annan för sammanhanget irrelevant verbal känga till ”kongressledamöterna” Donald Trump och Lauren Boebert.