GLOBALT Efter att äntligen ha lyckats få träffa Xi Jinping på hemmaplan gick det knappt en dag innan USA:s president Joe Biden återigen kallade den kinesiske presidenten för ”diktator”. Den kinesiska regeringen rasar nu mot Bidens utspel.

Sedan Joe Biden tillträdde som USA:s president 2020 har han förgäves försökt få till ett möte med Kinas president Xi Jinping på hemmaplan. De båda presidenterna möttes ofta när de var vicepresidenter för sina respektive länder och enligt uppgift ska Xi då ha utvecklat ett starkt ogillande för den korruptionsanklagade Biden.

De senaste årens amerikanska förolämpningar mot Xi och Kina, samt Bidenadministrationens alltmer krigshetsande retorik kring Taiwan har lett till att den kinesiska regeringen under vissa perioder inte ens har velat svara på samtal från Washington.

När Bidens utrikesminister Anthony Blinken reste till Kina i juni i ett försök att släta över den växande fientligheten mellan länderna valde Biden att inte bara kalla Xi Jinping för ”diktator” offentligt utan även se till att utspelet transkriberades på Vita husets hemsida. Att Biden kallade Xi för diktator togs inte emot väl i Peking som beskrev utspelet som en ”absurd provokation”.

Efter många turer och tveksamheter fick Biden äntligen träffa Xi under Asia Pacific Economic Corporation (APEC) i San Fransisco tidigare i veckan. De två ledarna ska bland annat ha kommit överens om att öppna en ”heta linje” mellan presidenterna av samma slag som USA tidigare hade med Sovjetunionen. Man beslutade även att återuppta kommunikation mellan ländernas respektive militärer, vilka tystnade helt efter att det amerikanska representanthusets dåvarande talman Nancy Pelosi besökte Taiwan i trots mot kinesiska varningar.

"Kolla, snubben är en diktator"

Men dagen efter mötet, som Biden beskrivit som ”framgångsrikt”, var det återigen dags för den amerikanske presidenten att förolämpa Xi Jinping. På en direkt fråga av en journalist höll Biden fast vid sitt tidigare utspel om att Kinas president är en ”diktator”, skriver Reuters.

— Kolla, han är en diktator i meningen att han är en snubbe som leder ett land som är ett kommunistland som baseras på en regeringsform som är helt annorlunda än vår, sa Biden.

Exakt varför detta automatiskt gör någon till ”diktator” förklarade dock inte Biden.

Det kinesiska utrikesministeriet har gjort klart att man ”starkt fördömer” Bidens utspel.

— Uttalandet är extremt felaktigt och oansvarig politisk manipulation, sa ministeriets talesperson Mao Ning på torsdagen.

Xi Jinping har beskrivits som Kinas starkaste ledare sedan den marxistiske revolutionären Mao Zedong. I mars valdes han enhälligt av Nationella folkkongressen till sin tredje mandatperiod som kinesisk president, vilket markerade första gången på decennier som en kinesisk president inte lämnar över makten efter två mandatperioder. Inför valet kom man också att avlägsna en tidigare begränsning i konstitutionen för hur många mandatperioder en president får sitta.