UTRIKES Den amerikanska talesmannen Nancy Pelosi har landat i Taiwan. Nu utlovar Kina ett militärt svar på markeringen.

I helgen spreds rykten om att talesmannen för det amerikanska representanthuset, Nancy Pelosi, skulle genomföra ett statsbesök i Taiwan under sin Asien-resa.

Kina – som anser att ön tillhör dem och att Taiwan inte kan ha egna internationella relationer – svarade med militärövningar på ryktena. Senare under dagen bekräftade en taiwanesisk regeringstjänsteman att hennes ankomst var planerad.

Nu skriver nyhetsbyrån AP att Pelosi slutligen har landat, trots direkta varningar från president Xi Jinping och Kinas militärmakt – en av de största stående arméerna i världen. Pelosi ska ha landat i Taipei klockan 23:00 lokal tid, (17:00 svensk tid), och tagits emot av taiwanesiska representanter.

Amerikanerna nonchalerar relationen med Kina

Väl på plats lämnar Pelosi ett officiellt uttalande om att hon är på statsbesök i Taiwan.

— Vår kongressdelegations besök i Taiwan hedrar USA:s orubbliga engagemang för att stödja Taiwans demokrati, säger hon och fortsätter:

— Våra diskussioner med ledningen i Taiwan kommer att fokusera på att bekräfta vårt stöd för vår partner samt på att främja våra gemensamma intressen, inklusive att främja en fri och öppen Stillahavsregion.

Pelosi deklarerar också att hennes statsbesök i Taiwan inte borde påverka relationerna mellan USA och Kina, trots att hon besöker ett område som Kina redan gör anspråk på.

Kina utlovar militärt svar

Kinesiska utrikesdepartementet kallar besöket för ”extremt farligt”, samt att ”den som leker med elden kommer förgås av den”.

Försvarsdepartementet utlovar i sin tur omfattande militärövningar runtomkring Taiwan under resten av veckan, som kommer att börja redan ikväll. Kina utlovar även ”riktade militära aktioner” på statsbesöket.

Det finns alltså en överhängande risk för en militär konflikt mellan USA och Kina i Stillhavsregionen.