”DIPLOMATI” Mitt under spända relationer och militär upptrappning mellan USA och Kina väljer amerikanerna att sända en hel delegation till Taiwan – vilket motiverat Kina till ännu en militär styrkedemonstration.

En amerikansk kongressdelegation landade på söndagen i Taiwan för ett tvådagars besök. Gruppen ankom alltså mindre än två veckor efter att ett individuellt besök av parlamentets talman Nancy Pelosi utlöst en uppsjö av militär aktivitet i Taiwansundet och lett till att relationerna mellan Washington och Peking blivit väldigt ansträngda.

Besöket i Taipei tillkännagavs av American Institute i Taiwan, som de facto fungerar som USA:s ambassad på den självstyrande ön. Massachusetts senator Ed Markey uppges leda gruppen.

Delegationen avser sammanträffa med att Taiwans ledare, enligt institutet för att diskutera:

  • relationerna mellan USA och Taiwan
  • regional säkerhet
  • handel och investeringar
  • globala leveranskedjor
  • klimatförändringar.

USA erkänner officiellt, men stöder inte, Kinas suveränitet över Taiwan – en position som brukar benämnas ett Kina-linjen. Medan amerikanska lagstiftare och tjänstemän regelbundet reser till ön, ser Peking besök av högt uppsatta amerikanska personer som tysta manifestationer för taiwanesisk självständighet. Det förklarar de starka reaktionerna från officiellt kinesiskt håll när Pelosi tidigare denna månad reste till Taiwan. Peking uppfattade ett besök av person nummer två i nationens maktordning – samt en medlem av samma politiska parti som president Joe Biden – som ett brott mot ett Kina-principen begånget på allra högsta maktnivå.

Besöket beskrevs av Kinas utrikesminister Wang Yi som ”rena farsen”, och han tillade att ”de som förolämpar Kina kommer att straffas.” Kina besvarade Pelosis besök med storskaliga och iögonfallande militära övningar i Taiwansundet samt med att bryta sina handelsförbindelser med Taipei. Peking införde även sanktioner mot Pelosis familj och klippte de diplomatiska förbindelserna med USA inom ett antal områden av gemensamt intresse – såsom ”klimatförändringar”, ”sjösäkerhet” och ”andra militära sektorer”.

Vad de militärövningarna beträffar, så avslutades de kort efter att den kinesiska regeringen släppt en vitbok, där man förklarar sig villiga att sträva efter en fredlig återförening med Taiwan, men samtidigt tydliggör att man aldrig skulle avsäga sig rätten att använda våld för att uppnå detta mål om nödvändigt.

Fortsatt militär upptrappning

När Markeys delegation anlände till Taipei på söndagen, begav sig kinesiska stridsflygplan, bombplan och luftburna ”tidig varningsflygplan” omgående till Thailand för gemensamma övningar med Royal Thai Air Force.

Samtidigt leder USA australiensiska, japanska och singaporeanska styrkor i gemensamma övningar i Indonesien, efter att Pentagon förra veckan tillkännagivit att den amerikanska flottan avser genomföra ”luft- och sjötransiter” genom Taiwansundet under de kommande veckorna – och USS Ronald Reagan Carrier Strike Group klargjort att man kommer att förbli stationerad i regionen framöver.