UTRIKES Handel ska dryftas, men Biden väntas stå fast vid amerikanska exportbegränsningar. Inga tecken finns på samsyn rörande Taiwan, Sydkinesiska havet, Ukrainakonflikten eller Palestinakonflikten. Stridsflygplansincident förra månaden.

Vita huset bekräftade på fredagen den amerikanske presidenten Joe Bidens planer på att i veckan möta sin kinesiske motsvarighet Xi Jinping i Kalifornien. Biden utfäste sig i ett pressuttalande på fredagen att under det stundade sammanträffandet i staden San Fransisco nu på onsdag den 15 november,”hantera rivaliteten mellan Washington och Peking på ett ansvarsfullt sätt” medan Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre kommenterade mötet med följande ord:

— Ledarna kommer att diskutera frågor som rör den bilaterala relationen mellan Kina och USA, den fortsatta vikten av att upprätthålla öppna kommunikationslinjer och en rad regionala och globala frågor.

Pekings hittills uteblivna bekräftelse på den kinesiske ledarens närvaro i San Francisco på onsdag har av politiska bedömare tolkats som ett sätt att undvika visa överdriven kinesisk angelägenhet, snarare än om som ett flaggande för att besöket kan komma att ställas in.

Ett år har förflutit sedan två ledarna senast sågs – månader som oavsett årstid kännetecknats av ständig diplomatisk köldknäpp de två länderna emellan i ett ekonomiskt klimat, där USA:s alla svårigheter matchats av kinesisk fastighetskris och ständigt växande hög ungdomsarbetslöshet.

Handel, självförsörjning

Medan Xi Jinpings förmodligen mest citerade profetia under året varit den om ”världen” som ”en mer fientlig plats de närmaste åren” , har den av honom själv mest omtalade egna ambitionen varit den om ”kinesisk självförsörjning inom alla viktiga sektorer”.

Den amerikanske presidenten har likt sin föregångare Donald Trump sökt domptera Kina genom att olagligförklara amerikansk export till Kina av teknik, mjukvara och utrustning för tillverkning av halvledare till Kina.

Tvistefrågor

De två länderna har varit väldigt oense om synen på Taiwan, maktförhållandena i Sydkinesiska havet, Ukrainakonflikten samt Palestinakonflikten. Medan Xi Jinping anklagat USA för att ”ha en kalla kriget-attityd” gentemot Kina, förklarade vicepresidenten Han Zheng helt nyligen sitt land villigt att ”samarbeta med USA på alla nivåer”.

Fastän de två länderna förberett sig inför årets presidentsammanträffande genom månader av diskussioner är det få bedömare som tror på något samförstånd i frågor där oenighet idag råder. USA lär stå fast vid sin handelspolitik enligt vilken strategiska produkter undanhålls Kina, som lär stå fast vid sin syn på Taiwan och maktbalansen i Sydkinesiska havet.

Dessutom är minnet av den 24 oktober påtagligt för båda länderna. Det var den dagen som ett amerikanskt bombplan gjorde intrång i luftrummet över Sydkinesiska havet och uppvaktades av ett kinesiskt stridsflygplan på tre meters avstånd. De amerikanska anklagelserna om ”farligt och olagligt agerande” av den kinesiska sidan möttes av beskyllningar från den senare mot den amerikanska om ”otillbörlig inblandning i regionens affärer”.

En samkörning av amerikanska och kinesiska politiska bedömares profetior om årets amerikansk-kinesiska presidentsammanträffande ger vid handen att det mesta man kan förvänta sig i samförståndsväg är ”en ny stabilitet på låg nivå”.