USA I ett försök att stävja de antisionistiska protesterna på landets universitet har amerikanska representanthuset röstat igenom en ny lag. Enligt den klassas ”ifrågasättande av Israels existens” numera som ”antisemitism” på amerikanska lärosäten.

Ordningsmakten har under de senaste veckorna slagit ned hårt på studenter på flera universitet i USA som protesterat mot de många kopplingar som landets institutioner har till Israel och den sionistiska krigsmakten. Senast under natten till torsdagen slog polis till med tillhyggen, tårgas och fyrverkerier mot studenter på Kaliforniens universitet i Los Angeles.

Nu har även ledamöter i Washingtons så kallade representanthus dragit sitt strå till stacken genom att rösta igenom ”The Antisemitism Awareness Act” med rösterna 320 mot 91 på onsdagen. 21 republikaner och 70 demokrater röstade emot lagen, medan resten röstade för.

Enligt lagen måste det amerikanska utbildningsdepartementet nu anpassa sin definition av vad som är ”antisemitiskt” efter judisk makt-gruppen Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). Den judiska lobbygruppen beskriver helt enkelt antisemitism som ”vissa uppfattningar av judar” som i vissa fall ”kan uttryckas som hat mot judar”.

Lagen räknar upp en rad ”nutida exempel på antisemitism” som man hittat på sociala medier, däribland sådant som postats av den republikanska kongressledamoten Marjorie Taylor Greene.

Det rör sig bland annat om att konstatera att judar dödade Jesus eller den anrika judiska kaballah-sedvänjan med ritualmord av icke-judiska barn. Att säga att judar har mer lojalitet till den judiska staten Israel än USA definieras också som ”antisemitism”, samt att jämföra den israeliska folkmordskampanjen i Gaza med påhittade brott i Tredje riket.

Att överhuvudtaget ifrågasätta Israel beskrivs som att ”förneka judarnas rätt till självbestämmande” och finns också med på listan över ”nutida antisemitism”. Trots detta anses det även antisemitiskt att ”hålla judar kollektivt ansvariga för staten Israels handlingar”.

Omröstningen sker bara en vecka efter att Benjamin Netanyahu, som leder den israeliska krigskabinetten, i ett videotal krävde totalstopp av alla protester mot Israel i USA.

— Det är oförsvarligt, det måste stoppas, det måste fördömas och fördömas tydligt och entydigt, dundrade Netanyahu under talet.

Med den nya lagen och utbildningsdepartementets uppdaterade riktlinjer blir det förstås lättare för judiskkontrollerade rektorer på amerikanska universitet att slå ned hårdare på alla studenter som yttrar minsta kritik mot Israel.