POLISEN Skandalen kring kvinnliga poliser fortsätter med nya avslöjanden. Nu skriver DN om hur kvinnor på polisutbildningen tvingats sluta efter att deras relationer med kriminella invandrare uppdagats.

Medströmsmedia har nyligen uppmärksammat de många fallen av kvinnliga poliser som inleder sexuella relationer med de kriminella invandrare som de egentligen ska bekämpa. Nu avslöjar DN att problemen även finns på Polishögskolan.

Tidningen skriver om två fall där kvinnor tvingats lämna polisutbildningen på grund av relationer till kriminella gäng. I ett fall rör det sig om en invandrarkvinna som ”växte upp i en hederskultur i en mellanstor svensk stad” och som man misstänkte hade placerats på Polishögskolan av släktingar och ett kriminellt nätverk.

”Kvinnan betraktades som ett välkommet tillskott i en kår som kritiseras för att inte ha tillräckligt många med utländsk bakgrund”, skriver DN. Kort därefter stängdes hon av, enligt beslutet för att hon ”inte längre kunde vara placerad i säkerhetsklass”.

I det andra fallet rör det sig om en svensk kvinna som hade en sexuell relation med den ökände gangstern Ismail ”Jordgubben” Abdo, som tidigare var Rawa ”Kurdiske räven” Majids högra hand och en av Sveriges mest eftersökta brottslingar.

”Det är oklart om studenten sökte till Polishögskolan i maskopi med kriminella eller av egen fri vilja. Klart är att studenten, enligt polisen, hemlighöll sin relation med Ismail Abdo”, skriver DN om den kvinnliga studenten.

Ari Stenman, chef vid Polismyndighetens säkerhetsavdelning, säger till DN att dessa avstängningar inte helt kan reparera skadan mot polisen. Kvinnorna har bland annat fått lära sig om polisiära arbetsmetoder, IT-system, taktik, vapenhantering och kriminalteknik. De får tillgång till polisens mejlsystem där det står vad alla jobbar med och register med kontaktuppgifter.

— Så snart man har börjat studera får man tillgång till polisens metoder och verktyg, och kan därför skada polisen på olika sätt, säger han.

Bara toppen av ett isberg

En av de avstängda kvinnorna som DN skriver om arbetar enligt tidningen idag på en annan ”säkerhetskänslig myndighet”. Dessa två fall är heller inte unika, uppger Ari Stenman som medger att fallen med polisstudenter som har kontakter med kriminella har ökat de senaste åren.

— Det är väldigt svårt att upptäcka personer som medvetet söker sig till utbildningen med onda avsikter och gör sitt bästa för att dölja det. Vi kan inte garantera att varenda en som börjar är helt rätt person för uppgiften, säger Ari Stenman.

På fråga varför kvinnorna som DN granskat fick fortsätta utbildningen så länge svarar Stenman:

— Ja, varför fångar vi inte upp dem? Det är helt enkelt svårt ibland att upptäcka, men om vi identifierar något avvikande inleder vi ett ärende för att undersöka saken.