POLISEN En granskning avslöjar att gängkriminella rekryterar kvinnliga poliser för att läcka hemlig information och förvarna om polistillslag. Sedan 2018 har det rapporterats om 514 misstänkta fall av informationsläckor inom polisen.

En omfattande granskning utförd av judiska Dagens Nyheter har avslöjat att gängkriminella systematiskt rekryterar kvinnliga polisanställda för att komma över hemlig information, få förvarning om polisinsatser och förstå polisens arbetsmetoder. Sedan 2018 har det inkommit 514 anmälningar som rör misstänkta informationsläckor inom polisen, resulterande i både fällande domar och oavslutade ärenden där bevisning saknats.

Enligt rapporten är minst 30 polisanställda direkt involverade. Dessa har antingen avskedats eller identifierats som säkerhetsrisker. Samband har noterats mellan läckor och minst fyra våldsdåd, inklusive mord och allvarliga skador på individer.

Men demokratin då?

Martin Valfridsson, chef för avdelningen för Särskilda utredningar vid Polismyndigheten, uttrycker oro över landets styrelseskick då han hör om problematiken med de kvinnliga polisanställda.

— Det är farligt för demokratin. Folk riskerar att tappa tron på samhället, säger Valfridsson.

Granskningen har även avslöjat metoder som kriminella använder för att rekrytera polisanställda, däribland inledande av sexuella relationer med kvinnliga nyckelpersoner inom polisen. Ett kriminellt vittnesmål avslöjar manipulativa tekniker för att få tillgång till känslig polisinformation.

Valfridsson, som nyligen medverkade i Nyhetsmorgon, betonade allvaret i situationen och bekräftade den bild som Dagens Nyheter presenterat:

— Varje fall är allvarligt. Jag skulle önska att jag kunde säga att DN:s granskning inte stämmer. Men jag delar samma bild. Det är grovt kriminella som har etablerat sig i Sverige, säger han.