NORGE Kriminella invandrarorganisationer från Sverige som ”Foxtrot” rekryterar friskt bland ungdomar i Nordnorge. Nu har polisdistriktet Troms pekat ut ”svenska gäng” som det största hotet mot regionen.

”Svenska gäng största hotet i Nordnorge” lyder en rubrik till en artikel på TT, som handlar om hur flera kriminella invandrargäng från Sverige börjat etablera sig i grannlandets nordligaste delar. Det är särskilt polisdistriktet Troms med staden Tromsø som drabbats, och nu larmar man om att ”ungdomar” låter sig rekryteras av de kriminella organisationerna.

— Vi har exempel på lokala ungdomar som har tagit steget från ungdomskriminalitet till att bli tungt involverade med centrala aktörer i de svenska kriminella nätverken. sa polisinspektör Yngve Myrvoll vid en presskonferens på onsdagen där de ”svenska” gängen pekades ut som det största hotet mot regionen.

Enligt TT rör det sig förutom den ökända knark- och våldsorganisationen ”Foxtrot” även om det så kallade Gottsundanätverket. Det är också knarkpengar som lockat de kriminella rasfrämlingarna till Nordnorge.

— Vi ser en omfattande handel med narkotika, och att man även ägnar sig åt bedrägerier där det finns mycket pengar att hämta, sa Myrvoll under pressträffen.

Myrvoll berättade vidare att polisen bedrivit en omfattande utredning under våren, som pekar mot att verksamheten pågått under flera år.

— Det fraktas stora kontantbelopp från Troms till Sverige och Oslo. I andra riktningen förs det narkotika över gränsen.

Justitieminister Gunnar Strömmer bekräftar de norska polisernas bild i ett uttalande till TT.

— Vi vet också sedan tidigare att de gängkriminella ofta opererar i flera länder samtidigt, inom Norden och EU. Därför kommer jag redan i morgon att återigen lyfta med mina europeiska justitieministerkollegor att vi måste flytta fram positionerna rejält, säger Strömmer.