INRIKES I ett fall, där ett vittnes film av ett polisingripande tycks kasta tvivel över den åtalade polisens version av händelsen, väljer polisens personalansvarsnämnd att garantera polisens fortsatta anställning även vid fällande dom.

En polis står åtalad för vållande till annans död efter sina insatser under ett polisingripande i somras mot en man, som nedtryckt mot marken avled av syrebrist.

Film inspelad av ett vittne från ett fönster i en intilliggande byggnad visar hur den nu åtalade polisen behöll sitt strypgrepp runt mannens hals långt efter att denne helt slutat att vare sig göra motstånd eller visa några livstecken.

Det var juni 2023 som två poliser vid Råsunda i Solna norr om Stockholm skulle gripa en man misstänkt för olaga hot och skadegörelse. Mannen, som motsatte sig gripandet, blev aggressiv och våldsam och ses på vittnesfilmen genom ett knytnävsslag orsaka ett blödande sår i den nu åtalade polisens panna. Mannen sprayades med pepparspray och brottades av de två poliserna ned på marken, varpå den nu åtalade polisen med vänsterarmen tog ett grepp runt hans hals, samtidigt som han med sin kroppstyngd tryckte ned mannens bröst mot gatan – en behandling som, enligt den rättsmedicinska undersökningen av den avlidnes kropp, först ledde till att mannen drabbades av syrebrist, vilket en stund senare orsakade hjärtstopp.

Nekar skuld

Den åtalade polisen anser sig vara oskyldig till mannens död och hänvisar till att

  • han själv och hans kollega inledde HLR så fort de noterade att mannen inte andades – en åtgärd som enligt den bakgrundsinformation, som Rättsmedicinalverket hade att basera sin rapport på, i själva verket inleddes en först minut efter att mannen upphört att visa några livstecken.
  • han inte i något skede pressat ned mannen med hela sin kroppstyngd, utan relativt varsamt.
  • han och hans kollega anser sig ha agerat precis enligt polisutbildningens instruktioner för den här typen av situationer.

Nämnden avviker från sitt normala agerande

I fall där en polis står åtalad för vållande till annans död, brukar Polisens personalansvarsnämnd normalt avvakta med ett ställningstagande beträffande den tilltalades fortsatta anställning, tills dom fallit i målet. I detta fall har nämnden dock valt att föregå domen och tillkännagivit att mannens anställning kommer att fortlöpa oavsett huruvida domen blir fällande eller friande.