SMÅLAND I en rad artiklar har Jönköpings-Posten skrivit om Nordiska motståndsrörelsens framgångar i Jönköpings kommun. Medan både polisen och homolobbyn beklagar att organisationen lockar stadens ungdomar uppger den lokale nästeschefen att nyrekryteringen har sporrat hela nästet.

I Expos senaste så kallade årsrapport lyfter man fram Jönköpings kommun som Nordiska motståndsrörelsens framgångsrikaste fäste.

”Förra året var det istället aktivitetsgraden i Jönköpings län som utmärkte sig, under 2023 utfördes 355 aktiviteter i länet. Den största andelen aktiviteter har genomförts i Jönköpings kommun och förklaringen är att det i länet finns en lokal NMR-grupp med starkt fäste i kommunen som är lojala till organisationens tidigare missionerande strategi”, skriver Expo.

Detta har lokaltidningen Jönköpings-Posten (JP) snappat upp, och i en rad artiklar om Motståndsrörelsens framgångar låter man organisationens politiska motståndare uttala sig om saken.

En av dessa är Jönköpingspolisen Maja Karlsson, som beskriver en ”eskalering” av nationalsocialistisk aktivism i kommunen.

— I formen att de uttrycker propaganda på olika sätt, det upplever vi har ökat. Både på helgtid i stan där man visar upp sig för stor publik och väljer strategiska platser med banderoller i anslutning till E4, förklarar hon.

Trots att ingen har skadats av Motståndsrörelsens närvaro antyder Karlsson att aktivismen i själva verket handlar om ”våld”.

— Man markerar sin närvaro på ett tydligt sätt och visar att man har ett våldskapital, säger hon till JP.

Motståndsrörelsen väljer ut platser för banderollaktioner "strategiskt", enligt polisen. Här på "förintelsens" minnesdag.

Karlsson oroar sig särskilt över att Motståndsrörelsen syns på sociala medier, och att organisationens klistermärken har börjat dyka upp på kommunens skolor.

— Det är absolut en värvningsstrategi. De rekryterar yngre målgrupper för man vet att de finns i sociala medier. Vi ser att det är ständigt återkommande.

Enligt Karlsson följer polisen ”trenderna från nära håll” och har en samverkansgrupp i kommunen med ”kontinuerliga avstämningar” med ”andra aktörer” om hur oliktänkande bäst kan motverkas lokalt. Exakt vilka aktörer det rör sig om berättar inte poliskvinnan.

— Det är först då vi tillsammans kan angripa det här och sätta en strategi och förebygga i den mån vi kan, säger hon.

Homolobbybossen om Nordfront: "Det är väl lite coolt"

Nordfront har tidigare haft tillfälle att uppmärksamma Jönköpingspolisens paranoior kring Nordiska motståndsrörelsen. Under förra sommarens Pride-festival i staden hävdade polisen bestämt att man ”stoppat flera sabotageförsök från NMR” mot homoparaden – samtidigt som aktivisterna i organisationens Smålandsnäste befann sig på Nordendagarna i en annan del av landet.

Polisen fick också uppbackning av den lokale homolobbybossen och Pride-arrangören Jesper Persson, som bekräftade polisens bild med motivering att han sett klistermärken med ett kärnfamiljsvänligt budskap i staden. Han påstod också att Motståndsrörelsens aktivister saboterat möjligheter till parkering genom att manipulera parkeringsskyltar.

Att Jesper Persson kallades ”homolobbyboss” i Nordfronts artikel har nu lett till stora rubriker i Jönköpings-Posten, som låter Persson kommentera uppmärksamheten. Där framgår det att Persson själv tycker att hela idéen med en homolobby ”låter coolt”.

— Det har gjorts utmålningar och omskrivningar av mig, bland annat på Nordfronts hemsida. De har kallat mig ”homolobby-bossen”. Det lät väl lite coolt att hela deras idé är att det finns en homo-lobby, säger Persson till JP.

Riktig rubrik i Jönköpings-Posten. Skärmbild på jp.se.

Att Nordiska motståndsrörelsen opinionsbildar i Jönköping tycker Persson däremot inte om och det gör honom ”mer förbannad än rädd”. Detta eftersom organisationen enligt homolobbyisten använder sig av ”effektiva men oärliga och farliga metoder” i syfte att ”sprida skräck”.

Det han syftar på är att många personer och grupper, inklusive riksdagsledamoten Björn Söder (SD), har påpekat Priderörelsens många kopplingar till pedofili.

— Vi är ett evenemang som försöker bygga en säkerhet och trygghet för en redan utsatt grupp. När den blir utmålad på det sätter blir det komplext, hävdar Persson.

Nästeschefen: "Känner mig hedrad"

Victor Johansson är nytillträdd chef över Näste 7, som omfattar Småland och Öland, och dessutom en av de aktivister som satt Jönköping på kartan. Till Nordfront bekräftar han att nästet haft ett framgångsrikt år.

— Det stämmer att vi har haft en ganska stor tillväxt det senaste året, och att vi har haft en hög aktivitetsnivå. Speciellt de nytillkomna medlemmarna som också har sporrat de mer långvariga medlemmarna med ny energi, säger Johansson.

Nytillkomna medlemmar sporrar hela nästet att bli mer aktivit, säger nästeschefen Viktor Johansson.

Enligt Johansson är dock det lokala mediedrevet något överdrivet. Istället vill han lyfta fram Motståndsrörelsens insatser i hela Norden.

— Även om jag känner mig hedrad av att fienden har utnämnt Jönköping till Sveriges nya nazistfäste så kan jag tycka att ryktet är något överdrivet. Vi har fanatiska kämpar runt omkring hela Norden som jag ser upp till väldigt mycket, tillägger nästeschefen.

JP:s artikeldrev diskuteras mer i det senaste avsnittet av RN Småland på Nordisk Radio: