PRIDE Det är ”skrämmande” att statsministern och riksdagens talman deltar i Pride tillsammans med dömda pedofiler, enligt Björn Söder. Nu kräver representanter från regeringspartierna att Söder petas.

SD-profilen Björn Söder skapade rabalder häromdagen när han kommenterade statsminister Ulf Kristersson (M) och riksdagens talman Andreas Norlén (M) för att de deltar i Stockholm Pride.

”Skrämmande och oroande utveckling. Talmannen sällar sig alltså till skaran med invigningstalare tillsammans med dömda pedofiler. Jag trodde faktiskt mer om talmannen än att han skulle delta på ett sådant här jippo. Besvikelse!”, skrev Söder på Twitter.

I ett annat inlägg som nu raderats men som Fria Tider citerar anklagade Söder dessutom statsministern för att legitimera pedofil när han dekorerade Sahlgrenska palatset med regnbågsflaggor.

Söders utspel mot Tidö-kollegorna har väckt vrede inom regeringspartierna. Det liberala oppositionsborgarrådet i Stockholm Jan Jönsson – som själv har hållit sagostund med barn utklädd till kvinna – kräver nu att SD petar Söder från det prestigefyllda uppdraget som ordförande för Sveriges delegation i OSSE.

— Uttalandena är helt förskräckliga och går väl ihop med den ryska bildsättningen av hbtq-rörelsen, säger han till Expressen.

Ifall SD inte petar Söder anser Jönsson att man visar att man  ”står för den här typen av förfärliga uttalanden mot hbtq-personer”.

— SD har sagt på senare tid att de inte står för den här typen av förfärliga uttalanden mot hbtq-personer. Nu är det upp till bevis. Det allra bästa vore förstås om de tar ansvar och ser till att plocka bort Björn Söder från de uppdrag han har, säger Jönsson.