SD Under en intern partikonferens ska SD-ledaren Jimmie Åkesson ha läxat upp partimedlemmar som skapar kontroverser med utspel i sociala medier. Enligt källor till Aftonbladet var udden riktad mot Richard Jomshof och Björn Söder.

Det är Aftonbladet som skriver om en intern SD-konferens i Knivsta i helgen. På konferensen ska partiledaren Jimmie Åkesson ha gått hårt åt SD-medlemmar som gör kontroversiella utspel i frågor som Pride och islam på sociala medier.

— Udden var tydligt riktad mot Björn Söder och Richard Jomshof. Jimmie Åkesson äntrade scenen och pratade i 20 minuter om hur trött han var på att prata om dragqueens och så vidare, säger en SD-källa till Aftonbladet.

Flera av tidningens källor beskriver talet som en ”direkt uppsträckning” av framförallt Björn Söder. Källorna uppger också att det upplevdes som att Åkesson gick ”för hårt” på Söder, speciellt med tanke på deras tidigare nära relation.

— Jimmie Åkesson var noga med att påpeka att Björn inte har fel i sak men att tajmingen var usel. Björn blev märkbart påverkad och det var många som pratade om detta under kvällen, säger SD-källan.

I ett SMS till Aftonbladet skriver Söder att talet inte alls var riktat mot honom personligen och att partiet har sina landsdagar i höst där det ”finns många som vill positionera sig och bedriva interna maktkamper”.