EU-VALET Johan Nissinen petades från SD:s EU-valslista efter att ha profilerat sig som en av partiets högst uppsatta bögar. Nu värvas han av Sara Skyttedal och Jan Emanuels ”Folklistan”.

Det var i februari som Sverigedemokraterna presenterade sina kandidater till årets val till EU-parlamentet. Johan Nissinen, som blev känd för hela Sverige med dokumentären ”SD-bögar”, hade representerat partiet i Bryssel sedan Jessica Stegrud valdes in i riksdagen 2022.

Men istället för Nissinen toppades SD:s lista av Charlie Weimers följt av Beatrice Timgren och Dick Erixon. Nissinen återfanns först på plats tolv på SD:s lista. Eftersom Sverige endast har 21 platser i EU-parlamentet innebar detta att hans chanser att få fortsätta i Bryssel i praktiken försvann.

Christian Peterson har tidigare uppgett att källor inom SD anser att Nissinen skadat partiet genom att propagera för vänsterliberal politik i EU-parlamentet. Han har bland annat verkat för en skattefinansierad app för så kallade HBTQ-personer och inför SD:s landsdagar lade han fram en motion om att SD skulle verka för ett ”snabbspår” för personer som vill göra könsbytaroperationer. 

Under torsdagen har det nya partiet ”Folklistan”, som bildats av den tidigare kristdemokraten Sara Skyttedel och sossekapitalisten Jan Emanuel, presenterat Nissinen som sin senaste toppkandidat. Skyttedal petades likt Nissinen från sitt tidigare partis lista efter att ha uppvisat illojalitet.

Under en pressträff tillsammans med Nissinen på torsdagen berättade Skyttedal att hon arbetat med SD-bögen i EU-parlamentets industriutskott.

— Han är väldigt pragmatisk, sa Skyttedal om Nissinen.