INVANDRING Det nybildade partiet Folklistan med den före detta socialdemokraten Jan Emanuel i spetsen vill skrota asylrätten. Detta för att det är ”orättvist” för invandrare som inte får komma till Sverige.

Jan Emanuel, som tillsammans med den före detta kristdemokraten Sara Skyttedal, i veckan startade det nybildade partiet Folklistan vill avskaffa asylrätten.

De båda gjorde stor uppståndelse under måndagen när de lanserade partiet på en presskonferens inför en samling journalister, men vägrade svara på vilka 10 punkter som partiet har för att efter lanseringen flyga iväg i helikopter. Redan har anklagelser om missnöjesparti, jippon, och annat liknande, florerat kring partiet.

Sara Skyttedal hävdade under en intervju med Henrik Jönsson att Folklistan inte är ett parti utan ”en valsamverkan med personer som har olika politisk bakgrund”.

— Det spelar större roll vem man skickar än vilka partier man skickar, hävdade hon.

Jan Emanuel, som tidigare var riksdagsledamot för Socialdemokraterna, har genom att tjäna pengar på boenden för ”ensamkommande flyktingbarn” låtit det bli en del av hans skattefinansierade förmögenhet. Nu vill han och Folklistan skrota asylrätten helt.

— Asylrätten är en av de kanske orättvisaste system som vi stått bakom under så lång tid, sa Jan Emanuel på pressträffen.

Han menar att det bara är personer som har råd att betala så kallade flyktingsmugglare och framförallt unga män som kan komma till Sverige tack vare asylrätten. Detta vill Folklistan nu ändra på.

— Det är inte som så att människor inte längre ska kunna söka sig bort ifrån krigshärdar, men man ska inte kunna peka och säga ”det här landet vill jag åka till”. Vi måste skapa ett system där kvinnor och barn går först, som blir rättvist utifrån de behov som man faktiskt har.

Under måndagens presskonferens presenterade Jan Emanuel och Sara Skyttedal fler kandidater än sig själva till EU-valet. Några av de som nämndes var Hans Palo (socialdemokrat från Övertorneå) och Peter Söderlund, som tidigare varit ledamot i Miljöpartiets partistyrelse.

Socialdemokraterna kräver nu att Jan Emanuel lämnar partiet. Detta efter att han påstått att han har fått godkänt av partiet att ta en ”timeout” för att engagera sig i Folklistan.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin håller dock inte med om att Folklistan inte är att betrakta som ett parti.

— Han kan inte vara medlem i vårt parti, oavsett om man kallar det för en lista eller ett parti, vilket det de facto är, säger han till TT.