EU-VALET Koranbrännaren Rasmus Paludan har meddelat att han kandiderar för Sara Skyttedals Folklistan till EU-valet. Detta trots att Skyttedal själv tycker att han är en ”jubelidiot”.

Inför EU-valet har den tidigare kristdemokraten Sara Skyttedal tillsammans med den S-kopplade storkaptialisten Jan Emanuel lanserat partiet ”Folklistan” – som egentligen är en helt öppen lista för vem som helst att använda för kandidera till EU-parlamentet.

Detta har nu den danske koranbrännaren Rasmus Paludan, som även har svenskt medborgarskap, dragit nytta av. På onsdagen avslöjade Altinget att Paludan finns med bland Folklistans kandidater.

Till DN säger nu Sara Skyttedal att Paludan är en ”idiot” som inte är välkommen i partiet eftersom han inte uppfyller kraven på att ”respektera grundläggande demokratiska värderingar”. Trots detta finns inget Skyttedal kan göra.

— Vi har valt att ha en öppen lista inför valet och över 500 personer har valt att ställa upp. Bland dem finns det fantastiska människor med genuint engagemang. Men en öppen lista gör det också fritt fram för kompletta jubelidioter som Rasmus Paludan att kandidera, säger Skyttedal till tidningen.

Paludan säger till Expressen att han inte tror att han ”delar särskilt många åsikter med Skyttedal”.

— Jag appellerar ju till SD-väljare som hellre vill se mig än någon på deras lista, säger han.

Paludan hoppas nu att han ska bli invald i EU-parlamentet i syfte att få personskydd.

— Som det är nu har jag inget personskydd i Sverige förutom i Stockholm. Om jag är med i EU-parlamentet måste de skydda mig, det är nog den mest mänskliga anledningen till varför jag ställer upp, säger han till Expressen.