INRIKES Under tisdagen presenterade Jimmie Åkesson SD:s kandidater till årets val till EU-parlamentet. Charlie Weimers, Beatrice Timgren och Dick Erixon toppar listan medan SD-bögen Johan Nissinen inte ens finns med.

Sverigedemokraten Johan Nissinen blev känd för hela Sverige med dokumentären ”SD-bögar”, då han som öppet homosexuell representerade SD i EU-parlamentet. Nissinen fick sin plats som ersättare när Jessica Stegrud valdes in i riksdagen 2022.

Tidigare under dagen skrev alternativmediejournalisten Christian Peterson att Nissinen inte skulle få förnyat förtroende när partiledaren Jimmie Åkesson under dagen skulle presentera kandidaterna till årets EU-val. Nu är det bekräftat att Nissinen petas, då han saknas helt på SD:s kandidatlista.

Listan toppas av Charlie Weimers följt av Beatrice Timgren – som fick Nissinens plats på listan – och Dick Erixon, som idag är ansvarig utgivare för den SD-kopplade mediesatsningen Riks.

Johan Nissinen gjorde sig impopulär i partiet genom att driva en vänsterliberal agenda i EU-parlamentet, enligt en granskning av Christian Peterson. Han har bland annat verkat för en skattefinansierad app för så kallade HBTQ-personer och inför SD:s landsdagar lade han fram en motion om att SD skulle verka för ett ”snabbspår” för personer som vill göra könsbytaroperationer. Den kontroversiella motionen blev dock så impopulär att Nissinen i sista sekund drog tillbaka den.

Christian Peterson skriver också att Nissinen allvarligt skadat SD:s arbete i EU-parlamentet:

Förutom att försöka driva igenom vänsterliberal politik inom partiet, har Nissinen dessutom engagerat sig i en desinformationskampanj mot Polen och därmed skapat splittring med Sverigedemokraternas största samarbetspartner i ECR-gruppen (European Conservatives and Reformists). ECR-gruppen, som består av konservativa partier i EU-parlamentet, är en grupp som SD är helt och hållet beroende av för att kunna få igenom sin politik.

Enligt Peterson har Nissonen ”aldrig lyft folkutbytet, islamiseringen eller woke-agendan – problem som växer sig allt större just nu i Sverige och västvärlden” utan istället bland annat försökt få EU att bojkotta Qatar under VM i fotboll på grund av hur homosexuella behandlas i landet.