EU Det ungerska regeringspartiet Fidesz lämnade 2021 partigruppen EPP i EU-parlamentet efter hot om att uteslutas. När man nu närmat sig SD:s partigrupp ECR hotar SD att lämna samarbetet.

Det kontroversiella ungerska regeringspartiet Fidesz var tidigare med i partigruppen ”Europeiska folkpartiets grupp” (EPP), där bland annat Moderaterna, Kristdemokraterna och finländska Samlingspartiet ingår. Men när EPP införde en ny regel för att kunna utesluta Fidesz lämnade man självmant 2021.

Nu har Fidesz ledamöter i Bryssel närmat sig partigruppen ”Europeiska konservativa och reformister” (ECR) där Sverigedemokraterna ingår, liksom polska Lag och rättvisa samt italienska Italiens bröder, som är premiärminister Giorgia Melonis parti.

Enligt Politico är både Lag och rättvisa och Italiens bröder positivt inställda till att låta Fidesz gå med, trots att Ungern i allt högre utsträckning ses som förrädare bland EU-politrukerna.

Detta gillas inte av Charlie Weimers (SD) som i ett mejl till Politico skriver att hans parti kan komma att lämna ECR ifall Fidesz ansluter. Anledningen är att det ungerska regeringspartiet inte är nog lojala till Washington och motståndare till Rysslands president Vladimir Putin.

Enligt Weimers har ungrarnas närmanden ”tvingat oss att utvärdera våra valmöjligheter” och hur SD ”kan säkra att ECR fortsätter som en atlanticistisk och Putin-kritisk grupp”. Weimers skriver också att man ska se över ”vilka andra alternativ som finns för konservativa partier som är i regeringsposition”. Även om SD rent formellt inte är en del av regeringen syftar Weimers troligen på EPP.

Weimers får medhåll av Roberts Zīle från lettiska Nationella alliansen, som också är en del av ECR.

— Det är möjligt [att Orban ansluter till ECR], men hans parti måste definitivt ändra sin inställning till Rysslands aggression mot Ukraina, säger han.