USA I en utredning om Joe Bidens hantering av hemligstämplade dokument frias presidenten. Däremot beskrivs hans minne som ”märkbart begränsat”.

Under torsdagen presenterade den särskilde åklagaren Robert Hur sin utredning om USA:s president Joe Biden. Hur har utrett hur Biden som vicepresident förvarat sekretessbelagda dokument felaktigt, bland annat i ett garage.

Trots att Hur konstaterar att Biden gjort fel rekommenderar han inte att väcka åtal. Anledningen är att han inte tror att det skulle bli en fällande dom.

”Vi har haft i beaktande att Biden under en rättegång sannolikt skulle presentera sig själv som en sympatisk, välmenande äldre man med dåligt minne inför juryn, så som han gjorde under vår intervju med honom”, skriver Robert Hur i rapporten.

I rapporten nämns Bidens dåliga minne nio gånger och Hur konstaterar att det är ”märkbart begränsat”. Bland annat kan man läsa att Biden inte kunde minnas när hans son Beau dog eller när han var vicepresident åt Barack Obama. Bara under de senaste dagarna har Biden dessutom sagt att han talat med flertalet döda världsledare.

Efter att utredningen presenterats på torsdagen gick Biden till angrepp mot att hans minne kritiserades, vilket är en känslig punkt för presidenten.

— Mitt minne är utmärkt. Se vad jag har gjort sedan jag blev president, hävdade Biden.

Felaktigt hävdar Biden också att utredarna tog ett ”tydligt beslut” om att han inte gjort något fel.

— Jag bröt inte mot lagen. Punkt, påstod Biden under pressträffen.

Biden är också upprört över att frågan om den döde sonen ens tas upp i utredningen.

— Hur i helvete törs han ta upp det?, dundrade Biden vidare.