USA Under onsdagen röstade 221 ledamöter i det amerikanska representanthuset för att formalisera riksrättsprocessen mot president Joe Biden. Samtliga republikaner i parlamentet stödde förslaget medan demokraterna röstade nej.

Sedan Republikanerna fick majoritet i det amerikanska representanthuset 2020 har husets republikaner förberett en riksrättsprocess mot president Joe Biden. Bakgrunden är de många avslöjanden som tyder på att Biden och hans son Hunter Biden använt faderns politiska ställning för att nå fördelar i affärer i Kina och Ukraina.

Även om det anses att republikanerna saknar avgörande bevis finns starka indicier. Bland annat har man spårat transaktioner som gått från ett det kinesiska företaget CEFC genom en rad kinesiska och amerikanska bolag kopplade till familjen Biden för att tillslut landa på Bidens privata bankkonto 2016, medan han var vicepresident åt Barack Obama.

I en notering som hittats i Hunter Bidens berömda laptop står det att ”den stora killen” [”The Big Guy”] ska få tio procent av avkastningen från en investering på tio miljoner dollar som Hunter och hans farbror gjorde tillsammans med CEFC. Enligt republikanerna är det underförstått att ”den stora killen” syftade på vicepresident Biden.

I ett WhatsApp-meddelande från den 30 juli 2017 skriver Hunter Biden till CEFC-bossen Raymond Zhao:

Jag sitter här med min far och vi skulle vilja förstå varför löftet inte har blivit uppfyllt. Jag är väldigt bekymrad över att ordföranden antingen har ändrat sig eller brutit mot överenskommelsen utan att meddela mig eller att han inte är införstådd i de löften och försäkranden som gjorts men som inte uppfyllts. Säg till direktören att jag vill lösa detta innan det spårar ur. Och med nu menar jag ikväll.

Dagen efter svarar Zhao att CEFC är ”villiga att samarbeta med familjen” Biden och en dryg månad senare fick Joe Biden sina 40 000 dollar. Enligt republikanen James Comer, som lett utredningen, är detta bevis för att ”uppressningen lyckades” och att transaktionen i fråga är en del av mutpengarna.

Tidigare affärspartner vittnar om Joe Bidens korruption i Ukraina

Hunter Bidens affärspartner Devon Archer har också vittnat om att Hunter fick en position i det ukrainska energibolaget Burismas styrelse mot löfte om inflytande över dåvarande vicepresident Joe Biden. Det finns också uppgifter som tyder på att Joe Biden skrutit över hur han 2015 tvingade den ukrainska regeringen att avskeda en chefsåklagare som ledde en förundersökning om korruption mot Burisma.

Under sin tid som styrelseledamot i Burisma fick Hunter Biden en ”lön” på hisnande 83 333 dollar i månaden av företaget.

I samband med att Biden lämnade sin post som vicepresident 2017 sänktes Hunter Bidens ersättning ordentligt i omgångar för att sedan dras in helt 2019 när han avgick från styrelsen för att ”arbetet” inte skulle påverka faderns presidentvalskampanj.

Avfärdar riksrättsprocessen som "politisk teater"

Joe Biden själv har bestämt förnekat all inblandning i sonens affärer, även om det i Hunters laptop finns epostmeddelanden där det ser ut som att han anordnar möten mellan sina affärspartners och fadern. Devon Archer har också vittnat om att Joe Biden ätit middag med Hunters affärspartners vid flera tillfällen.

Vita huset har också vägrat att delta i representanthusets undersökningar, vilket de nu kan tvingas att göra när 221 av representanthusets ledamöter röstade för att formalisera riksrättsprocessen under onsdagen. Förslaget som lades fram av talmannen Mike Johnson fick enhälligt stöd bland republikanerna, medan samtliga demokrater röstade emot förutom en som lade ner sin röst.

Mike Johnson betonade under gårdagen att processen bara är i ett utredningsstadium än så länge. 

— Vi ska inte bestämma utgången av detta på förhand, för det kan vi inte. Det här handlar inte om politisk kalkylering. Vi följer lagarna och vi är det lag som står bakom rättsstatsprincipen, sa talmannen. 

Joe Biden var dock inte nöjd med onsdagens omröstning, som han avfärdar som ”politisk teater”.

— I stället för att göra sitt jobb väljer de att slösa tid på grundlös politisk teater som även republikaner i kongressen medger inte stöds av fakta, kommenterade presidenten beskedet.

Hunter Biden vägrar låta sig förhöras bakom stänga dörrar

Hunter Biden har fått en deadline att ställa sig in för förhör bakom stängda dörrar i kongressen, något han hittills sagt att han kommer att vägra då han kräver att förhöret blir offentligt.

— Jag är här för att se till att representanthusets illegitima utredningar av min familj inte fortsätter med hjälp av förvrängningar, manipulerade bevis och lögner, sa Hunter Biden utanför Kapitolium tidigare under onsdagen.

Republikanerna har dels angett att de inte vill tillåta att Demokraterna gör förhöret till en politisk och medial cirkus och dels att man tänker ställa frågor som rör rikets säkerhet som anledning till att man vill ha ett slutet förhör.