USA Republikaner i den amerikanska kongressens juridiska kommitté har publicerat en rapport om hur CIA hjälpte Joe Biden att avfärda historien om Hunter Bidens laptop som ”rysk desinformation”. Enligt en underrättelseagent gick CIA-anställda runt och samlade stöd för att sådant uttalande.

Under det amerikanska presidentvalet 2020 publicerade New York Post information från en laptop tillhörande presidentkandidaten Joe Bidens son Hunter Biden. Innehållet visade att Hunter Biden – och Joe Biden – var involverade i flera märkliga affärer i både Ukraina och Kina där Joe Bidens politiska inflytande användes för att tjäna pengar.

Det har sedan dess bland annat framkommit hur Biden under sin tid som vicepresident samarbetade med marionetten Petro Porosjenko – som tillsattes som president i Ukraina av Washington efter den så kallade Euromajdan 2014 – i korruption och vanstyre. Biden fick också stora mutor av det ukrainska energibolaget Burisma via Hunter Bidens företag Rosemont Seneca Bohai. Utbetalningarna ledde till att förtaget slapp undan ett omfattande korruptionsåtal.

2015 flög Joe Biden till Kiev och tvingade den ukrainska regeringen att avskeda chefsåklagaren Viktor Shokin, som ledde förundersökningen mot Burisma. Nio månader efter att Shokin avskedats lades alla utredningar ned mot naturgasjätten.

— Jag tittade på dem och sa: ”Jag reser om sex timmar. Om åklagaren inte är sparkad innan dess så får ni inga pengar”. Och det var som fan, han fick sparken, skröt Biden tre år senare om incidenten under ett tal för Council on Foreign Relations.

Hunter Biden fick dessutom en styrelsepost i Burisma och en ”lön” för detta på hisnande 83 333 dollar i månaden. I samband med att Biden lämnade sin post som vicepresident 2017 sänktes Hunter Bidens ersättning ordentligt i omgångar för att sedan dras in helt 2019 när han avgick från styrelsen för att ”arbetet” inte skulle påverka faderns presidentvalskampanj.

Porosjenko har själv åtalats för högförräderi i samband med skumraskaffärerna med familjen Biden, där han också erkänt att hans maktövertagande var illegalt och i strid med Ukrainas konstitution.

CIA-brev ledde till total censur av nyheten

Efter publiceringen kom fem tidigare CIA-bossar ytterligare 46 högt uppsatta personer inom amerikansk underrättelsetjänst att totalt begrava historien. Detta genom att skriva under ett öppet brev som beskrev New York Posts avslöjanden som något som har ”alla klassiska kännetecken av en rysk påverkanskampanj”.

Under valrörelsen kom spionbrevet att leda till att nyhetsartiklar om Hunter Bidens laptop censurerades på sociala medier, samtidigt som de dominerande vänsterliberala medierna konsekvent beskrev hela historien som ”falska nyheter” och ”rysk desinformation”. När det senare visade sig att informationen var sann hade Joe Biden redan vunnit valet.

Den tidigare CIA-bossen Michael Morell har i efterhand erkänt att han både deltog i att sprida den falska uppgiften om att Donald Trump fick hjälp av Ryssland i 2016 års presidentval, men även att han hjälpte Biden att begrava laptop-historien 2020.

Nu har republikaner i kongressen juridiska kommittee också släppt en rapport som beskriver hur CIA aktivt försökte samla underskrifter till det öppna brevet som avfärdade New York Posts artikel.

CIA fruktade att Trump skulle använda historien i presidentvalsdebatt

I rapporten citeras den tidigare CIA-analytikern David Cariens, som var en av de många från underrättelsevärlden som skrev under brevet. Han berättar att en kollega inom CIA bad honom att skriva under dokumentet.

Förfrågan kom i ett e-postmeddelande från Kristin Wood, som då var högt uppsatt inom CIA. I mejlet skriver hon att Morell och CIA-chefen Marc Polymeropoulos författat det öppna brevet för att man ”tror att ryssarna på något sätt är inblandade” i Hunter Binden-historien och att man fruktar att ”Trump kommer att attackera Biden med detta under veckans debatt”. Hon skriver också att man vill ha erkända ”Rysslandövervakare och erfarna experters” underskrifter så att brevet får tyngd.

Enligt de republikanska lagstiftarna var brevet avgörande i att säkra Bidens seger i presidentvalet, vilket innebär att CIA direkt har påverkat utgången i ett amerikanskt presidentval.