GLOBALT Enligt Joe Biden är det invandrare i Sverige som genomför koranbränningar i syfte att sätta Erdogan i en tuff position.

I en intervju med CNN visade delar av under söndagskvällen kommenterar USA:s president Joe Biden koranbränningarna i Sverige och Turkiets invändningar mot Sveriges Nato-medlemskap.

— Det är inte svenska som bränner koranen, det är invandrare, hävdar Biden i intervjun och fortsätter:

— Det skapar en ursäkt [att neka Nato-medlemskapet] och försätter [Turkiets president Tayyip] Erdoğan i en tuff sits på hemmaplan.

Biden bedyrade också att Sveriges regering har ”tagit steg” mot att förbjuda koranbränning genom ”justeringar i lagen”, något som regeringen tidigare aviserat.

Biden upprepade under intervjun också sitt stöd för ett svenskt Nato-medlemskap, men uteslöt att ansluta Ukraina till krigsalliansen i dagsläget.

Imorgon inleds Natos toppmöte i litauiska Vilnius där både svenska och amerikanska politiker tidigare i år självsäkert meddelat att Sverige kommer att gå med i Nato. I skrivande stund har dock Erdogans regering fortsatt sagt nej till ett svenskt medlemskap i krigsalliansen, bland annat med hänvisning till fortsatta koranbränningar.