KAMPSPORT Svenska brottartalanger hindras från att tävla på grund av Svenska Brottningsförbundets rädsla för muslimers hat mot Sverige.

Brottnings-VM för ungdomar under 20 år skulle ursprungligen ha hållits i Polen nästa månad. Då Internationella brottningsförbundet valde att erbjuda ryska och vitryska brottare att politiskt förnedra sig genom att tävla under neutral flagg i VM ställde dock Polen in tävlingen, på grund av det polska hatet mot ryssar som blossat upp efter den ryska invasionen av Ukraina.

Detta ledde till att ungdoms-VM fick flyttas till Amman i Jordanien, mitt i Mellanöstern.

Nu har Svenska Brottningsförbundet valt att förbjuda de svenska brottarna som hade kvalat in till U20-tävlingen från att delta i VM. Detta efter att förbundet försökt få besked från Sveriges ambassad i Jordanien om säkerhetsläget med anledning av koranbränningarna och det muslimska hatet mot Sverige.

— Ambassaden kunde inte svara oss, de hade för mycket att göra. Vi gjorde bedömningen att det inte är nog säkert för att åka, säger Lena Sulkanen, som är tillförordnad generalsekreterare på förbundet, till Expressen.

Regerande Europamästare på juniorsidan, Alexander Johansson, säger till Expressen att han är besviken över att inte få tävla:

— Det här skulle bli mitt sista U20-VM så det känns tråkigt. Speciellt med tanke på hur kort varsel det blev. Jag visste inte riktigt vart jag skulle ta vägen när jag insåg att det inte skulle bli något VM. Jag personligen kände ingen oro för min säkerhet, men jag är heller inte så insatt.

Huruvida Svenska Brottningsförbundet nu också kommer förbjuda svenska brottare från att tävla i svenska förorter, där majoriteten av befolkningen ofta består av invandrare från muslimska länder, återstår att se.