SVERIGE Efter den senaste tidens koranbränningar och reaktionerna på dessa har nu flera ansökningar om att bränna koranen kommit in till polisen. Två av ansökningarna är från Stockholm och en från Helsingborg.

Tre nya ansökningar om att bränna religiösa skrifter har inkommit till polisen, vilket väcker oro och uppmärksamhet. Två av ansökningarna kommer från Stockholm och den tredje från Helsingborg. En av ansökningarna handlar om att bränna en koran utanför en moské i Stockholm så snart som möjligt.

Förra veckan inträffade en liknande händelse då en koran brändes utanför en moské i Stockholm. Denna aktion resulterade i stark ilska och fördömanden från olika håll.

Nu har tre nya ansökningar om att bränna religiösa skrifter inkommit till polisen, rapporterar SVT.

Den första ansökan gäller en koranbränning ”snarast möjligt” utanför en moské i Stockholm. Tid och plats är inte exakt angivna. En kvinna i 50-årsåldern står bakom ansökan och uppger att hon fattade beslutet efter förra veckans händelse. Hon betonar att hon agerar ensam och menar att protesterna runt om i världen är orättvisa mot Sverige.

Den andra ansökan gäller en planerad bränning av toran och bibeln framför Israels ambassad den 15 juli i Stockholm. En man i 30-årsåldern ligger bakom ansökan och motiverar den som ett svar på koranbränningen förra veckan. Han kallar det en symbolisk sammankomst för yttrandefrihetens skull.

Den tredje ansökan gäller bränning av religiösa texter den 12 juli i Helsingborgs stadskärna. En man i 30-årsåldern står bakom ansökan.

Polisen bekräftar att de har mottagit ansökningarna och kommer att pröva dem enligt ordningslagen. Det är ännu oklart vilka skrifter det handlar om i ansökningarna.

Tidigare koranbränningar i Sverige har haft politiska konsekvenser och har även påverkat Sveriges process att gå med i NATO. Utrikesdepartementet (UD) har tidigare uttalat sig om dessa händelser och beskrivit dem som ”islamofobiska handlingar”.

Carl Bildt, tidigare utrikesminister och statsminister, kommenterar de nya ansökningarna på Twitter och varnar för att underskatta allvaret i situationen om sådana händelser fortsätter.