STOCKHOLM Polismyndigheten har godkänt en allmän sammankomst där det ska brännas en Torah och en bibel. Sammankomsten ska ske utanför Israels ambassad i Stockholm.

För ungefär två veckor sedan skedde en koranbränning utanför moskén på Södermalm i Stockholm. En 30-årig man reagerade på detta och skickade in en egen ansökan till Polismyndigheten. Han ansökte då om att få ha en allmän sammankomst där han ska bränna en Torah och en bibel utanför Israels ambassad i Stockholm.

”Som svar på nedbränningen av den Heliga Koranen framför Stockholm moské”, ska det bland annat stå i ansökan. I torsdags beslutade Polismyndigheten att godkänna ansökan. Den allmänna sammankomsten kommer att ske mellan 13 och 14 under lördagen.

I ett mejl till DN hänvisar polisen till yttrandefriheten och att de därför inte frågar efter några motiv. Polisen hävdar att de endast prövar själva tillståndet och inte aktiviteten som kommer att ske. Polisen har även beslutat om en ”särskild händelse” under lördagen vilket innebär att polisen kommer att ha resursförstärkning.

Den judiska världskongressen, The World Jewish Congress, fördömer den planerade aktionen utanför Israels ambassad.

”Denna provocerande och hatiska handling har ingen plats i det civila samhället, och vi ansluter oss till svenska Judiska Centralrådet och fördömer den”, skriver ordförande Ronald S Lauder i ett pressmeddelande.

Även Israels president Isaac Herzog och landets utrikesminister Eli Cohen har fördömt den planerade Torah-bränningen.