FN Kallar till krismöte om koranbränningarna i Sverige efter den senaste utanför Stockholms moské. Billström försvarar utrikesdepartementets fördömande.

FN:s människorättsråd har sammankallat till ett extrainsatt möte med anledning av ”koranbränningar i Europa”, enligt AFP. Mötet begärdes av Pakistan på uppdrag av Islamiska konferensorganisationen (IKO).

Pascal Sim, talesperson för människorättsrådet, säger att mötet hålls för att diskutera den ”alarmerande ökningen av medvetna och offentliga handlingar som sprider religiöst hat, vilket har manifesterats genom skändandet av den heliga koranen i vissa europeiska och andra länder”.

Det var under förra veckan som Salwan Momika brände en koran utanför Stockholms moské på Södermalm, vilket har fått stor internationell uppmärksamhet. Påve Franciskus, EU, Islamiska konferensorganisationen och även det svenska utrikesdepartementet är några av de som offentligt har fördömt koranbränningen.

Utrikesminister Tobias Billström har försvarat den svenska regeringens fördömande av händelsen från utrikesdepartementet.

— Yttrandefriheten går åt två håll, och det som är lagligt är inte alltid lämpligt, sade Billström till Expressen under måndagen.