NATO Turkiets president Tayyip Erdoğan har plötsligt släppt koranbränningar och PKK som invändning mot ett svenskt Nato-medlemskap. Nu säger presidenten att han kommer att ”öppna upp för Sverige” ifall EU återupptar förhandlingar om turkiskt medlemskap.

Sedan Sverige lämnade in en ansökan om att ansluta till Nato förra året har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan blockerat medlemskapet. Under förra sommarens toppmöte i Madrid skrev Sverige ett avtal med Turkiet och Finland om att bland annat bekämpa PKK – något som Erdogan inte tycker att Sverige har levt upp till.

Sedan dess har också ett antal koranbränningar i Sverige skapat ytterligare motstånd i Turkiet mot ett svensk Nato-medlemskap. Förhandlingarna har varit så låsta att regeringen överväger att förbjuda skändningar av koranen.

Men under måndagen gav Erdogan ett helt nytt besked under en pressträff, som TT rapporterar om. Nu är det inte längre PKK eller koranbränningar som står i vägen för Sverige utan det faktum att EU inte längre förhandlar med Turkiet om medlemskap.

— Först: Öppna vägen för Turkiets medlemskap i Europeiska unionen och sedan kommer vi att öppna upp för Sverige, liksom vi gjorde för Finland, sa Erdogan under dagens pressträff.

Beskedet kommer dagen innan Natos toppmöte i Vilnius, och inför toppmötet kommer statsminister Ulf Kristersson (M) att träffa Erdogan under eftermiddagen. Erdogans nya besked har gjort Nato-bossen Jens Stoltenberg hoppfull och under en pressträff ger han stöd till ”Turkiets ambition om att bli EU-medlem”.

— Det är fortfarande möjligt att få till ett positivt beslut om Sveriges medlemskap här i Vilnius. Vi har inga säkra garantier, men vi har ett unikt tillfälle under toppmötet, och det tillfället kommer vi att använda för att nå så stor framgång som möjligt, säger Stoltenberg enligt Aftonbladet.

EU avbröt medlemsförhandlingarna med Turkiet 2016 till följd av en misslyckad militärkupp mot Erdogan.