Erdogan: ”Sluta koppla F-16 till Sveriges Nato-medlemskap”
NATO • Erdogan ska ha tagit Biden åt sidan under G20-mötet i Indien och förklarat att han inte uppskattar hur Washington använder affären med F-16-plan för att pressa Turkiet om Sveriges Nato-medlemskap.
När Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under sommarens Nato-toppmöte i Vilnius meddelade att det turkiska parlamentet skulle ratificera Sveriges Nato-ansökan skedde det efter ett möte med USA:s president Joe Biden. I efterhand framkom det bland annat att Biden lovade att skynda på leveransen av F-16-plan som Turkiet köpt av USA. men också att Turkiet skulle få 13 miljarder dollar från Internationella valutafonden.
Men nu är Erdogan missnöjd över att F-16-affären kopplas samman med den svenska Nato-ansökan. Enligt turkiska Hurriyet Daily News ska Erdogan under G20-mötet i Indien ha tagit Biden åt sidan och vädrat sin kritik. Detta framkom under en presskonferens med Erdogan i samband med globalistmötet.
— Men tyvärr är det så att när vi diskuterar F-16 så kopplar våra vänner detta till Sverige. Denna inställning gör oss ledsna. När vi hör detta har vi bara ett svar: ”Om ni har er kongress så har vi också en: det turkiska parlamentet”, sa Erdogan och syftade på att det är parlamentet och inte regeringen som ratificerar Nato-ansökningar.
— Det är inte rätt att koppla samman försäljningen av F-16 med Sverige, fortsatte presidenten.
Enligt Erdogan innebär detta att det svenska Nato-medlemskapet fortfarande inte sitter säkert, då han själv inte kan ta beslutet.
— Det är inte möjligt för mig att säga ”ja” till Sverige om ett sådant godkännande inte ges av det turkiska parlamentet. Jag är inte i en position där jag kan ta detta beslut själv. Och Sverige måste fullfölja sina åtaganden, sa Erdogan.
Vidare hävdade Erdogan att Sverige först måste presentera en ”handlingsplan” till Turkiet för hur man ska ”bekämpa terrorism”. Men eftersom den svenska regeringen inte tycks ha bråttom med detta är det enligt Hurriyet Daily News inte heller troligt att det turkiska parlamentet kommer att prioritera ratificeringen när det öppnar igen efter sommaruppehållet i oktober.