MÅNGKULTUREN På Medborgarplatsen i huvudstaden ackompanjerades på onsdagen helig skrift-skändning av stenkastning, utbyte av förolämpningar, chokladutdelning och polisingripanden.

TV4 rapporterade tidigt på onsdagsmorgonen om polisens inkallning av extraresurser från hela landet för att stävja förväntade bråk under eftermiddagens koranbränning utanför Stockholms moské på Medborgarplatsen på Södermalm.

Det beviljade demonstrationstillståndet omfattade en två timmars manifestation genomförd av två personer. Tillståndssökande Salwan Momika klargjorde på ett tidigt stadium att aktivisterna i den här aktionen omöjligen kan stämplas som ”vita högerextremister” – utan faller under kategorin ”religions- / islamhatande folkutbytare från MENA” (som kommit till väst för att åtnjuta liberalismens frukter).

— Vi kommer att bränna Koranen. Vi kommer säga: Vakna Sverige! Det här är demokrati. Den är i fara om de säger att vi inte får göra så här, förklarade anstiftaren assisterad av tolk för nyhetsbyrån TT.

Hitintills hade Momika gång efter annan konsekvent förnekats tillstånd för en koranbränningsaktion. Men så i juni i år vände hans lycka i detta avseende – först i förvaltningsrätten, och därefter även i kammarrätten.

— Tillståndet har utfärdats mot bakgrund av att kammarrätten har underkänt våra tidigare bedömningar, förklarade Helena Boström Thomas vid Stockholmspolisen.

I det nu aktuella beslutet fastslås att ”de säkerhetsrisker och konsekvenser” som myndigheten kan skönja i samband med en koranbränning ”inte är av sådan karaktär att de enligt gällande lag kan ligga till grund för ett beslut att avslå en ansökan om allmän sammankomst.

Förutsättningarna för onsdagens evenemang i huvudstaden kan sammanfattas: På den dag, då den islamska högtiden Eid-al-Adha infaller, arrangeras den första tillståndsgivna koranbränningsaktionen sedan samtliga berörda rättsinstanser fastslagit att polisens tidigare avslag av ansökningar om tillstånd för denna typ av arrangemang – är rättsvidriga.

Kaotisk aktion - arrangören brottsmisstänkt

Hur förlöpte då sedan manifestationen? Mitt på dagen hopades folk vid den planerade demonstrationsplatsen utanför Stockholms moské på Medborgarplatsen i huvudstadens centrala delar, där 37-årige irakiern Salwan Momika alltså beviljats tillstånd att bränna koranen klockan 13.30. Polisen ”omhändertog” tidigt en stenkastande motdemonstrant.

— Han försökte kasta sten, men man stoppade honom innan han hann kasta, uppger polisens presstalesperson Helena Boström Thomas till TT.

Mannen återkom efter en stund med samma ambition. Den gången fick han iväg en sten, men greps omgående misstänkt för försök till misshandel.

Polisen uppskattar antalet åhörare vid aktionen till runt 200 personer. Medan medier rapporterar om skanderandet av skällsord av typen ”Terrorist!” och ”Skäll, skäll, det är ändå ingen som hör dig”, berättar vittnen betydligt grövre förolämpningar, vilka anordnaren ska ha besvarat på tillbörligt sätt från sin megafon.

I själva huvudnumret spelade den 37-åringe irakiern Salwan Momika först Sveriges nationalsång och viftade med svenska flaggan medan han rev ut sidor ur koranen, lade bacon på flera av dess sidor och fimpade en cigarett inuti skriften. När han sedan tände eld på muslimernas heliga skift ropade en av demonstranterna:

Koranen är inte i dina händer, den finns i våra hjärtan, vi kan den utantill.

Aftonbladet hyllar de många spontana intitiativ syftande till att lugna ned den upphettade stämningen, som man menar togs av åhörare vid manifestationen. Bland annat ska chokladutdelning ha förekommit, och i denna disciplin tycks 35-årige Husam el-Gomati, som enligt egen utsago dagen till ära satsat 6000 kronor ur egen ficka på denna välgörenhet – excellera mer än någon annan.

— Det är min plikt som muslim att delta här och visa vad vår religion handlar om. Jag försöker lugna stämningen, även om jag själv är arg över den här islamofobin. Men rätt sätt att visa vad jag känner är genom fredliga handlingar, förklarar han för TT.

Hets mot folkgrupp – oklart vilken

Vid 15.15 tillkännagav polisen i ett pressmeddelande att man upprättat en anmälan mot anordnaren Salwan Momika rörande dels hets mot folkgrupp, dels överträdelse mot eldningsförbudet. Vad brottsrubriceringen HMF beträffar så motiverar polisen den med att islams heliga skrift i detta fall skändats på en för muslimer viktig plats. Vilken den drabbade ”folkgruppen” i detta fall skulle vara specificeras dock inte.