SVERIGE I en artikel på DN lyfts koranbrännaren Salwan Momika fram som en ”politisk flykting” som stridit mot IS. Man nämner dock inte att iransk underrättelsetjänst har pekat ut den irakiske propagandisten som Mossadagent.

Nordfront har tidigare skrivit om irakiern Salwan Momika, som verkar ha tagit över Rasmus Paludans koranbrännarverksamhet i Sverige. Under måndagen genomförde Momika ytterligare en aktion på Mynttorget i Stockholm där han stampade och sparkade på irakiska flaggor och en koran.

Under aktionen sade Momika och hans kumpan Salwan Najem att de var på plats för att ”lära muslimer vad yttrandefrihet handlar om”.

— Det heligaste ni har är inte heligt för alla. Ta inte med er det mohammedanska synsättet till ett land som detta, det här landet är fritt, sade Salwan Momika under manifestationen inför en buande publik.

På måndagskvällen publicerade DN också en artikel med rubriken Salwan Momika är mannen bakom koranbränningarna där man går igenom Momikas bakgrund. Precis som en iransk underrättelserapport tar man upp Momikas politiska aktiviteter i Irak, men döljer att han har pekats ut som Mossadagent.

Istället framställs koranbrännaren som en ”politisk flykting” som stridit i en iranskstödd milis mot Islamiska staten (IS). En irakisk expert som DN pratat med säger att Momika själv kallat sig för en ”talesman för kristna i norra Irak”. Samtidigt har Irans underrättelseministerium rapporterat att han gjorde sig så impopulär bland de kristna irakierna att han tvingades lägga ned partiet ”Assyriernas demokratiska union”.

Vill kandidera för SD

Till DN säger Momika att målet med koranbränningarna är att koranen ska förbjudas i Sverige.

— Jag kommer fortsätta att bränna Koranen tills Sverige förstår att den uppmuntrar till våld, säger han till DN.

Till Aftonbladet har Momika sagt att han har för avsikt att använda sitt nyvunna kändisskap till att kandidera till riksdagen för Sverigedemokraterna.

— Jag tillhör partiet och blev medlem för ett år sedan. Jag är stolt över partiet som är det enda som försvarar Sverige och svenska värderingar, säger han till tidningen.

Migrationsverket har dock nyligen beslutat att öppna upp Momikas asylärende. Detta efter att det  ”inkommit uppgifter från allmänheten” som tyder på att hans skyddstatus bör återkallas. Beslutet har bland annat sin bakgrund i att Momika själv publicerade en bild där han ses demonstrera utanför Iraks parlament förra året. I inlägget skrev han att han just var hemkommen till Sverige från Irak – samma land som han påstår sig behöva skydd från.

Till DN hävdar Momika dock att bilden var ett ”skämt” och att det i själva verket inte är så att han befunnit sig i Irak förra året.