DANMARK Den danska regeringen har lagt en proposition som förbjuder ”olämplig behandling av föremål med religiös betydelse för ett religiöst samfund”. Den nya lagen kommer att göra koranbränningar straffbart.

Det är inte bara Sverige som hamnat i skotthålet för attacker från den muslimska världen gällande skändningar av koranen. Även i Danmark har det eldats koraner, vilket oroat landets regering så pass mycket att man tidigare aviserade en utredning för hur koranbränningarna skulle kunna stoppas.

Nu har den danska regeringen lagt en proposition om en ny lag som förbjuder ”olämplig behandling av föremål med religiös betydelse för ett religiöst samfund”. Enligt justitieministern Peter Hummelgaard (S) kommer lagen infogas i samma lagar som rör förbud av skändningar av länders flaggor.

— Lagen ska göra det straffbart att offentligt bränna koranen, bibeln eller toran. Det ska bara riktas mot handlingar på offentlig plats eller med avsikt att spridas i en vidare krets, säger justitieministern på en pressträff enligt Danmarks radio.

Utrikesminister Lars Løkke Rasmussen har bett oppositionen i det danska folketinget att stötta regeringens förslag då han menar att terrorhotet mot Danmark ökat markant på grund av koranbränningarna.

— Det är en viktig politisk signal som Danmark i dag sänder till resten av världen, säger utrikesministern.

I en kommentar till DN säger Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer (M) att det danska beskedet är ett bevis på att regeringens beslut att utreda om ordningslagen kan användas för att stoppa koranbränningar i Sverige var rätt.

— Även om det inte är överraskande så är det ett viktigt besked. Och det bekräftar att den svenska regeringen har fattat rätt beslut, säger justitieministern.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson påstår nu att Sverige hamnar i ett ”utsatt läge” ifall koranbränningar förbjuds i Danmark men är fortsatt tillåtna i Sverige. Nu kräver hon att regeringen agerar.

— Jag förutsätter att Sveriges regering förberett sig för den här situationen och att de har en färdig plan som de kan presentera för svenska folket, säger hon till DN.