CENSUR Danmarks folketing röstade under torsdagen igenom en ny lag som förbjuder ”olämplig behandling av religiösa föremål” i offentligheten. Nu skriver Dan Park att han ska fira den nya lagen med en koranbränning i landet.

Efter problemen i kölvattnet av en rad offentliga koranbränningar lade den danska regeringen fram en proposition tidigare i år om förbud mot ”olämplig behandling av föremål med religiös betydelse för ett religiöst samfund”. Förslaget var att lagen skulle infogas i samma lagar som rör förbud av skändningar av länders flaggor.

— Lagen ska göra det straffbart att offentligt bränna koranen, bibeln eller toran. Det ska bara riktas mot handlingar på offentlig plats eller med avsikt att spridas i en vidare krets, sa justitieministern Peter Hummelgaard (S) på en pressträff i augusti.

Under torsdagen röstades den nya lagen igenom av folketinget efter en tre timmars lång debatt där flera oppositionspartier framförde hård kritik mot förslaget. Efter omröstningen var det flera politiker som uttryckte att Sverige hanterat frågan bättre eftersom man inte infört något formellt förbud. Detta trots att minst en person i Sverige dömts för ”hets mot folkgrupp” efter en koranbränning.

Den nya danska lagen har jämförts med äldre tiders lagar mot hädelse och den som döms enligt lagen riskerar upp till två års fängelse.

— Nu står det 1–0 till islamisterna, sa Inger Støjberg, partiledare för Danmarksdemokraterne, efter omröstningen.

— Tänk att svenskarna står fast för frihetsrättigheterna, medan den danska regeringen i hög grad böjer sig för våldsmännens veto, fortsatte hon.

Den kontroversielle gatukonstnären Dan Park skriver nu på Facebook att han tänker åka till Danmark så fort den lagen träder i kraft, vilket sker när Danmarks drottning skriver under den. Park publicerar samtidigt en bild som antyder att han tänker elda en koran under besöket.