UTRIKES Fredagens koranbränning i Köpenhamn, som uppges ha inspirerats av nedbränningen av Sveriges ambassad i Bagdad, motiverade till ett försök till Stormning av Danmarks ambassad i Bagdad.

Natten till lördag försökte runt tusen rasande demonstranter i Bagdad forcera avspärrningarna som omger stadens så kallade Gröna Zon. Deras avsikt var att storma Danmarks ambassad med anledning av fredagens koranbränning utanför Iraks ambassad i Köpenhamn. Tillkallade säkerhetsstyrkor lyckades dock pressa tillbaka de protesterande.

På den irakiske journalisten Ali Al-Mikdams filmer ses en uppretad folkmassa – enligt Al-Mikdams även denna gång bestående av anhängare till den irakiske shiamuslimske religiöse ledaren Muqtada Sadr – tåga genom staden på väg mot den Gröna Zonen.

Likt vid tidigare demonstrationer mot koranbränning skanderade deltagarna ”Ja till Koranen!”.

Lördagsmorgonens stormningsförsök i Bagdad hade föregåtts av en koranbränning utförd av två personer utanför Iraks ambassad i Köpenhamn, Danmark på fredagseftermiddagen. Dansk polis uppger i dansk statsradio att den islamfientliga gruppen Danske Patrioter låg bakom aktionen. Tidningen Daily Sabah är en av många, som föreslår att man härvid motiverades av ambassad-bränningen i Stockholm några dagar tidigare.

Dansk polis hävdar vidare att det är obekräftat vilken bok som faktiskt brändes vid aktionen i Köpenhamn.

— Vi vet inte vilken bok det var, säger Köpenhamns biträdande polischef Trine Fisker i dansk statsradio.

Tidningen Frihetsnytt har dock intervjuat gatukonstnären Dan Park, som var på plats vid bokbränningen och även samtalade med aktivisterna, och som bekräftar att det verkligen var en koran som brändes.

Iraks utrikesdepartement ser hursomhelst aktionen i Köpenhamn på fredagen som en koranbränning. I ett offentligt uttalande skriver man:

Utrikesdepartementet fördömer i starka och upprepade ordalag händelsen med övergrepp mot den heliga Koranen och Iraks flagga framför den irakiska ambassaden i Danmark.

Ännu en manifestation i protest mot fredagens koranbränning i Danmark är planerad utspela sig i Bagdad under lördagskvällen.